1 de 10
ART

El vincle entre el Liceu i el Museu de Reus

Un projecte en xarxa mostra obres que vinculen el teatre barceloní amb el fons d'art d'espais d'arreus del país

Fotografia del dibuix de Fortuny inclòs en el projecte en xarxa del Liceu amb museus catalans, entre els quals el de Reus | Reus Cultura
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 3 d'abril de 2022 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Museus i Liceu: una història compartida és un projecte en xarxa entre els museus de Catalunya i el Liceu per commemorar el 175è aniversari del teatre de Barcelona. Més d'un centenar de centres, entre els quals el Museu de Reus, han seleccionat obres relacionades amb la història d'aquesta joia del patrimoni nacional, per exposar-les fins al 31 de juliol de 2023. Les obres artístiques es poden consultar en aquest web, a través d'un mapa interactiu. 

Fortuny i LloveraEn el cas del museu situat al raval de Santa Anna, es mostra La llotja del Teatre Principal, de Marià Fortuny (fet el 1857). Es tracta d'un dibuix a llapis sobre paper, que ofereix un conjunt de retrats de diferents persones, ubicades en diversos seients d’una llotja de l’antic Teatre Principal de Reus (on precisament ara hi hi ha el museu). Els personatges porten una xifra en llapis que correspon a l’edat respectiva al final de l’any 1857 (o començaments de 1858).

Com a curiositat, s'assenyala que la noia dibuixada a l’angle inferior dret podria ser la germana de Fortuny, Adelaida. També hi apareix l’avi Marià Fortuny Baró, la primera baula d’una família d’artistes.

També s'ha inclòs en el projecte l'obra Ball flamenc, de Josep Llovera. Es tracta de l'escena d’una sala de ball flamenc amb diferents personatges, els espectadors, homes i dones que riuen, prenen begudes i miren l’espectacle, i els membres d'aquest, una dona ballant, quatre assegudes picant de mans i un home assegut, tocant la guitarra.
 

Detall del quadre de Llovera, al Museu de Reus, que també s'ha inclòs al projecte del Liceu Foto: Reus Cultura


Una de les dones assegudes s’estira cap a la seva dreta per agafar una beguda que li acosta un home amb una safata. Aquesta obra il·lustra un teatre i un gènere central en l’activitat artística del Paral·lel barceloní, ja que es tracta del teatre Edèn Concert, un music hall del carrer Nou de la Rambla.

Sobre la seva relació amb el Liceu, s'apunta que "aquesta peça està relacionada amb el món teatral. L’escena costumista de ball flamenc contrasta amb un teatre com el Liceu, que, a finals del segle XIX, ja s’havia especialitzat com a teatre d’òpera i ballet".

Les dues obres incloses al projecte en xarxa entre el Liceu i els museus del país formen part de la col·lecció permanent del Museu de Reus. 

També us pot interessar:


 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: