1 de 10
MEDI AMBIENT

El litoral tarragoní es comença a refer després del temporal

Altafulla, un dels municipis més afectats, se sorprèn d'haver guanyat un tros nou de platja

Treballadors de la brigada municipal d'Alfatulla, recollint restes de canyes i vegetació després del pas del temporal. | Núria Torres/ACN
per Nació Tarragona, Tarragona | 28 de març de 2022 a les 16:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El litoral tarragoní afectat pel temporal dels darrers dies es refà i l'aigua del mar comença a recuperar, poc a poc, el seu nivell. Malgrat tot, els efectes són encara ben visibles, sobretot a les platges de la Costa Daurada nord. És el cas d'Alfatulla, on aquest dilluns uns operaris enretiraven canyes i vegetació acumulada en l'estret tros de sorra que ha deixat el temporal marítim.

Amb tot, l'altra cara de la moneda és que aquesta platja, de gairebé un quilòmetre, ha guanyat en llargada per l'increment de sorra en un dels extrems (el del fortí), una situació insòlita que feia anys que no es veia. Igualment s'ha demanat al Servei Provincial de Costes que netegi la runa acumulada a la part central, una problemàtica reiterativa.

La pèrdua de bona part de la platja engolida per l'envestida del mar ja ve sent una constant a la qual estan habituats alguns municipis costaners tarragonins. Entre finals del 2019 i mitjans del 2020 es van patir fins a cinc temporals. A Altafulla asseguren que el Cèlia no els ha agafat per sorpresa. De fet, no ha estat, ni de bon tros, dels més intensos, si bé ha durat deu dies.

Malgrat ser una tònica constant, un veterà pescador que porta trenta anys pescant en aquesta platja, Joan Moreno, assegura que se'n fa creus. La part central, coneguda com botigues de mar, on s'hi concentren els establiments, és la més afectada. De sorra en queda ben poca. L'Ajuntament, però, és partidari d'esperar a veure si la natura fa el seu curs i el mar s'enretira.

Amb tot, ja s'ha sol·licitat a Costes que intervingui a la platja. "Es tracta de netejar elements propis que no són de la platja, que són rígids i erosius", Antoni Aymamí, coordinador del pla de gestió de la platja d'Altafulla. Tema a banda és la manca de sorra, però el consistori de moment és partidari de no fer-hi cap actuació, i més quan encara poden venir més temporals.

"I ja no es pot extreure sorra la Roca del Gaià per regenerar la platja, ja que està a punt d'iniciar-se la nidificació del corriol", apunta la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas. El consistori va col·locar recentment un cordó dunar, amb plantes autòctones, que ha resistit al temporal, i de cara a aquesta primavera l'objectiu és ampliar-lo uns metres més.

Però, mentre a la platja d'Altafulla s'han perdut metres en amplitud, se n'han guanyat en longitud. Ara la platja és més llarga, circumstància rebuda de bon grat des del municipi, ja que s'ha acumulat sorra en una zona que justament acostumava a estar castigada pels temporals. "S'ha creat una petita platja en un lloc on feia anys que no en vèiem", afirma Muntadas.

A la resta de la Costa Daurada, també s'han vist afectades per aquest temporal de llevant altres platges tarragonines. A la Pineda, al terme de Vila-seca, també s'ha patit una regressió de la coca central de la platja, si bé no ha provocat desperfectes en els serveis i guinguetes, ja que encara no s'han instal·lat, a l'espera que s'adjudiquin de nou.
 

Un dels trams afectats pel darrer temporal a la platja d'Altafulla. Foto: Núria Torres/ACN

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: