1 de 10
POLÍTICA

L'estudi de la qualitat de l'aire i el fons de cooperació protagonitzen una nova picabaralla al ple de Tarragona

El modificatiu de crèdit ha tirat endavant gràcies al vot a favor d'En Comú Podem en segona ronda

Imatge d'arxiu del ple municipal de Tarragona | Eloi Tost/ACN
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 28 de març de 2022 a les 13:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El plenari municipal de Tarragona ha acabat aprovant in extremis el modificatiu de crèdit que permet, entre d'altres, invertir en el Palau d'Esports, atorgar subvencions a entitats o garantir pressupost per a les festes de la ciutat. Ha estat un debat intens a causa de la presentació de diverses esmenes que han tingut com a focus principal de conflicte la partida per a l'estudi de la qualitat de l'aire i, també, el fons de cooperació.

Només el vot a favor d'En Comú Podem, en segona ronda, ha possibilitat que es tirés endavant el 18è expedient de modificatiu de crèdit del pressupost municipal. Carla Aguilar ha justificat el seu vot per l'acord al que van arribar fa ja més d'una setmana, abans de la comissió d'informació i de seguiment. Tot i amb això, la regidora no adscrita Sonia Orts l'ha acusat d'haver-se "venut" per "tan sols 55.000 euros".

Ha estat Orts qui prèviament havia presentat una esmena al modificatiu per reduir la partida del fons de cooperació per destinar els diners a la neteja dels carrers. Aquesta proposta, que la cupaire Inés Solé ha qualificat de pertànyer a un discurs de "primer els de casa", ha estat motiu d'una picabaralla verbal amb Hermán Pinedo, també regidor no adscrit però al govern. Pinedo ha lamentat que fa tan sols uns dies el ple votés a favor d'una ajuda de 15.000 euros per Ucraïna i, en canvi, ara Orts volgués retirar les subvencions a les ONG que fan tasques de cooperació internacional. Més tard, el mateix regidor s'ha disculpat pel to utilitzat i l'esmena no ha tirat endavant.

Una altra esmena que no ha rebut el suport del govern ni d'En Comú Podem ha estat la presentada pel PSC. La seva portaveu, Sandra Ramos, ha protagonitzat un dels moments més confusos del plenari, quan l'àrea tècnica del consistori ha assenyalat diverses deficiències en el document presentat. Fins i tot el regidor Xavier Puig (ERC) ha preguntat si el també regidor Berni Álvarez (PSC) -entrenador del primer equip del CBT- no tindria un "conflicte d'interessos" en una esmena que proposava una subvenció directa per al club de bàsquet. El secretari general de l'Ajuntament ha conclòs que sí que hi havia aquest conflicte d'interessos, per la qual cosa si es mantenia el punt Álvarez s'havia d'absentar de la sessió. Com a resposta, el PSC ha retirat la proposta.

El que més ha portat de corcó el PSC, però, ha estat la partida dedicada a l'estudi de la qualitat de l'aire. Ramos ha repetit aquest dilluns que al parer dels socialistes hauria de ser la Generalitat qui financés aquest estudi, i alhora ha denunciat el menyspreu cap a la tasca de la URV en l'observatori que duu a terme de la mà de les empreses químiques. Tanmateix, encara que el PSC volia que s'eliminés la partida del modificatiu, de nou l'equip tècnic ha assenyalat que no es podia fer perquè aquests diners ja s'estaven gastant.

Amb aquesta confusió, la regidora Carla Aguilar (ECP) s'ha acabat abstenint justificant-ho en què no quedava clar el que s'estava votant. Amb l'empat entre el govern (13 regidors) i la resta de l'oposició (13 regidors), el vot de qualitat de l'alcalde ha sigut determinant per desestimar les esmenes socialistes. Un vot de qualitat que també ha servit prèviament per descartar una altra esmena de Sonia Orts i José Luis Calderón a favor d'invertir 150.000 euros en vehicles per a la Guàrdia Urbana.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: