1 de 10
CONSUM

La vaga de transportistes, en cinc claus

El conflicte laboral, que condiciona la distribució de productes bàsics, s'allarga a l'espera que el govern central adopti noves mesures per compensar el sector

Imatge dels transportistes en vaga, aquest passat dimarts | ACN
per Jordi Velert Irles, Barcelona, Catalunya | 23 de març de 2022 a les 20:30 |
Aquest article es va publicar originalment el 23 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La vaga de transportistes s'intensifica. Ja ha causat pèrdues de fins a 600 milions d'euros al sector del consum i afecta grans empreses, com ara Danone, que ha avisat que haurà d'aturar la producció si no es posa fi a les aturades. La gran pregunta dels consumidors és com impactarà el conflicte en el subministrament dels productes de la cistella de la compra. 

1. Per què es convoca la vaga, i qui la promou? 
El motiu del conflicte laboral és l'increment dels preus de la gasolina i el gasoil, que s'han disparat i encarit els costos del transport, fins al punt que per a part de les empreses els costos no compensen els ingressos de l'activitat. A Catalunya, alguns dels principals convocants són la Plataforma per la Defensa del Transport de Mercaderies i l'Associació de Transportistes Portuaris de Barcelona.

2. Quins productes poden faltar?
L'abastiment de la majoria de productes està garantit, ja que, ara per ara, han arribat el 85% dels productes que estaven previstos de rebre's al Port de Barcelona, segons ha informat Mercabarna. Del 15% restant, sobretot es tracta d'hortalisses fresques i fruites d'Andalusia. Maduixa, pebrots, carabassons, tomàquets i albergínies són els aliments que s'han encarit més o dels quals pot haver-hi problemes de subministrament. També hi ha un 7% menys de peix, en especial de musclo, sardina, seitó o verat. Als supermercats també s'han detectat mancances puntuals de llet, farina, oli i bicarbonat sòdic. ​

3. Fins quan està convocada l'aturada?
De moment, no s'ha concretat quan s'acabarà la vaga. Això sí, està previst que el 29 de març el govern central anunciï un paquet de mesures més ampli, com ara la possible reducció d'impostos del carburant. Les grans associacions de transportistes esperen que es repliqui una solució com la de França, on es bonificarà en les gasolineres amb 15 cèntims per litre de gasoil durant els quatre pròxims mesos. 

4. Quines solucions han plantejat les administracions?
Els convocants reclamen mesures al govern central, que s'ha compromès a crear bonificacions al gasoil professional de fins a 500 milions d'euros, una solució que les associacions del sector veuen insuficient. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha promès que "concretarà tan aviat com sigui possible" les mesures, però mentrestant la vaga continua.

5. Quines solucions reclamen els transportistes? 
​La principal reivindicació és prohibir la contractació dels serveis de transport de mercaderia per carretera per sota dels costos d'explotació. A més, reclamen que el pagament es cobri com a molt a 30 dies i limitar la intermediació en el contracte de transport a un sol contractista. Una altra reivindicació dels transportistes és prohibir que els conductors autònoms puguin fer càrrega i descàrrega.


Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: