1 de 10
Art

L'obra pictòrica de Gabriel Ferrater s'exposa a Reus acompanyada de quadres d'artistes coetanis

La mostra, ubicada a la galeria Antoni Pinyol, permet un diàleg inèdit entre els pintors del grup ARA i el poeta reusenc

Una visitant fotografia l'exposició | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 19 de març de 2022 a les 19:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'obra de Gabriel Ferrater no només és literària, sinó que també inclou una faceta pictòrica. Des d'aquest dissabte, es poden veure les reproduccions dels sis quadres a l'oli que va pintar a l'exposició Gabriel Ferrater, pintor. Diàlegs inèdits a la galeria Antoni Pinyol de Reus. Segons la comissària Carme Puyol, la mostra proposa un diàleg entre el poeta i el grup ARA (Artistes Reusencs Actuals), entre els quals destaquen Ramon Ferran, Josep Nosàs i Josep Piqué. Ferrater i el grup ARA van coeixistir, però mai van coincidir. Puyol defensa que les obres del grup ARA "no haurien passat desapercebudes a la mirada de Ferrater". La mostra, inclosa en la programació de l'Any Gabriel Ferrater, es podrà visitar gratuïtament fins al 7 de maig.

Ferrater va pintar únicament sis quadres al llarg de la seva vida i encara ara es desconeixen els motius pels quals la seva trajectòria pictòrica va ser tan breu. "És un misteri", ha apuntat la comissària de la mostra, Carme Puyol. "Sembla que volia fer un exercici de pintura per conèixer i fer una crítica més objectiva d'aquells artistes que havia de comentar", ha afegit. I és que més enllà de poeta, l'artista reusenc també va exercir durant anys com a crític d'art per a la revista Laye.

La vessant pictòrica de Ferrater transporta l'espectador al Mas Picarany, el mas on la seva família va viure durant la Guerra Civil. Els paisatges que envolten la finca, al terme municipal d'Almoster (Baix Camp), es poden identificar fàcilment en aquests quadres. No és l'únic element quotidià que el poeta va pintar; també hi ha un bodegó amb material d'escriptori, com ara un cartabó, un regle o una llibreta.

Davant les veus que asseguren que l'obra poètica i la pictòrica de Ferrater són contradictòries, Puyol ho descarta rotundament. "La seva poesia és trencadora, això és cert, però no és contradictòria a la seva pintura. La poesia té una gran plasticitat, igual que els seus quadres", ha assegurat.

Un diàleg inèdit amb el grup ARAA la galeria Antoni Pinyol no només s'hi pot admirar l'obra del poeta reusenc; la proposta també inclou quadres d'artistes que van pertànyer al grup ARA. Segons Puyol, aquests quadres no haurien passat desapercets a la mirada de Ferrater, ja que tenien molts punts en comú.

El grup ARA es va constituir l'any 1960 de la mà dels artistes Ramon Ferran, Josep Nosàs i Josep Piqué. L'entitat però, estava formada per altres creadors de la capital del Baix Camp, com eren Mercè Vallverdú, Jaume Estalella, Vicenç Ferrer i Rodolf Figuerola. Van estar actius entre la dècada dels 60 i 70 del segle passat, però mai van arribar a coincidir amb el poeta reusenc. Ara, 80 anys més tard, es proposa un diàleg que mai va existir entre tots ells a través de les seves obres.

Habitualment, els sis quadres originals de Gabriel Ferrater es troben a l'institut reusenc que porta el mateix nom que el poeta. Inicialment, s'havien d'exposar a la galeria Antoni Pinyol i posteriorment viatjar fins a Sant Cugat (on es va morir l'artista), però els entrebancs protocol·laris han fet que no sigui possible.

El dia mundial de la poesia, amb Ferrater al centreLa mostra s'inclou en el programa de l'Any Gabriel Ferrater i es podrà visitar de forma gratuïta durant dos mesos. Aquest dilluns, amb motiu del dia mundial de la poesia, la capital del Baix Camp acollirà un seguit d'activitats que giraran al voltant de la vida i obra del poeta reusenc.

Entre altres propostes, destaca la lectura del poema Si puc per part dels alumnes del Consorci de Normalització Lingüística (CNL) en diferents llengües.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: