LITERATURA

Una llibreria amb història

per Jordi Cervera Nogués, Reus, Catalunya | 17 de març de 2022 a les 23:50 |
Sylvia Beach i James Joyce a la Shakespeare&Co
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'editorial Navona arrenca aquesta nova etapa amb la voluntat de convertir-se en una editorial de mida mitjana de referència. I ho fa amb una proposta eclèctica i competitiva que aplega títols i autors interessants i que promet emocions fortes. Un dels primers cavalls de batalla d'aquest renaixement és La llibretera de París, de Kerri Maher que novel·la l'aventura de l'americana Sylvia Beach quan va decidir obrir una llibreria batejada com Shakespeare&Company al París de 1919. 
 
Nascuda a Baltimore l'any 1887, va anar a estudiar a la Sorbona i, animada per la llibretera Adrianne Monnier, va obrir la llibreria a la Rue de l'Odéon, amb la voluntat d'oferir literatura anglesa i nord-americana però ben aviat tot va anar més enllà i es va transformar en un punt cultural neuràlgic amb la presència constant de grans autors francesos o estrangers que vivien a París. Noms com Ernest Hemingway, Scott Fitzgerald, Man Ray, James Joyce, Gertrude Stein, André Gide, Paul Valéry, Ezra Pound o Djuna Barnes es van convertir en habituals de l'establiment i el que avui és un punt de visita turística obligada, en aquella època va esdevenir un centre irradiador de cultura, un punt de trobada del bo i millor del pensament creatiu de començaments del segle XX i un eix clau en la transformació de la literatura contemporània.
 
Però el pas més important cap a la consagració literària definitiva el va donar quan un dels fidels de Shakespeare&Company, James Joyce intenta publicar una polèmica i controvertida novel·la, Ulysses, rep la negativa de totes les editorials i la Sylvia decideix estrenar-se com a editora i publicar-la, afegint un nou aspecte al seu paper de protectora, quasi de mare o de germana dels seus parroquians habituals, ja que ella els ajudava, els hi deixava llibres, diners, es preocupava pel seu benestar, per la seva alimentació, pel seu món creatiu i fins i tot mantenia sempre una habitació a punt per si algú necessitava passar-hi la nit.
 
Aquest punt d'inflexió és la gènesi de la història de La llibretera de París, però Kerri Maher aprofita també per acostar al lector una meravellosa, càlida, inspirada i lúcida mirada a la intel·lectualitat del París del primer quart del segle XX, la vitalitat, les angoixes i les esperances que s'anaven dibuixant entre les dues grans guerres i, sobretot la trobada i les relacions personals i professionals entre Beach i Joyce. I aprofita també per farcir-ho tot amb la presència sòlida d'una col·lecció de pensadors, escriptors i artistes i els contactes que s'estableixen entre ells i, sobretot, explorant la realitat socials d'un temps vitalista i incert.
 
Maher també entra en un univers més delicat i poètic, exposant les emocions íntimes que la protagonista viu a l'hora d'obrir el seu negoci i les sensacions quasi físiques que sent a l'hora de tenir els llibres a les mans, el plaer de tocar-los, de llegir-los, de recomanar-los, convertint-se també en un cant lúcid a l'ofici i basteix una novel·la lúcida i interessant, a cavall entre la passió, la història i la vida.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: