1 de 10
ENERGIA

Una associació publicoprivada impulsa la comunitat energètica del polígon Agro-Reus

S'han sol·licitat fons europeus per cobrir el 55% del cost d'un projecte que és obert a la incorporació d'empreses

Imatge d'arxiu d'unes plaques solars al terrat d'un edifici | ND
per M.B., Reus, Catalunya | 17 de març de 2022 a les 12:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Reus ha impulsat recentment la constitució de l’Associació Comunitat Energètica del polígon Agro-Reus amb participació municipal i d’empreses privades per impulsar amb fons Next Generation el projecte de comunitat energètica al polígon Agro-Reus. La comunitat aprofitarà les cobertes d’edificis públics i privats per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques que podran subministrar energia als edificis municipals i a les empreses instal·lades al polígon.

Comercialització d'excedents a través de Reus EnergiaEs tracta d’un projecte que "davant l’alça dels preus de l’energia i la dependència de fonts no renovables, aposta per l’autoconsum i la generació d’energia elèctrica d’origen renovable, i respectuosa amb el medi ambient, proporcionant a les empreses que hi participen la possibilitat de disposar d’energia a costos assumibles", segons s'ha exposat aquest matí de dijous en roda de premsa.

Tanmateix, l’associació preveu la comercialització dels excedents de producció a través de la comercialitzadora municipal Reus Energia. L’Associació Comunitat Energètica del polígon Agro-Reus s’ha constituït inicialment amb dues empreses municipals, Reus Serveis Municipals i Redessa, i tres empreses ubicades al polígon: Ascensores Omega Tarraco; Serveis i Administracions Masergrup i Setier. També s’està treballant perquè s’ho incorpori properament Reus Transport.
 

El regidor Daniel Rubio i el batlle, Carles Pellicer, a la roda de premsa d'aquest dijous Foto: Reus.cat


El pla pilot està obert a la incorporació de noves empreses. La constitució de l’associació ha estat un requisit "imprescindible" per presentar el projecte a la segona convocatòria del Programa de incentivos a proyectos piloto singulares de comunicades energéticas (CE Implementa) de l’Instituto de Diversificación y Ahorro de la Energía, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Demanen un ajut europeuEl finançament Next Generation permetrà "donar impuls" a la comunitat energètica i contribuirà a impulsar noves actuacions en l’àmbit de "l’aposta municipal" per les energies renovables. La inversió total en el projecte és de 4.411.532,28 euros, dels quals 3.626.264,92 són subvencionables.

L’ajut sol·licitat correspon al 55% del cost del projecte (1.994.445,70 euros). “En aquests moments, amb el context actual de preus de l’energia, el projecte suposa una acció directa per contribuir a la sostenibilitat i resiliència del teixit econòmic local, que pel seu caràcter pilot pot obrir camí per al futur”, ha explicat el regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio.

Funcionament de la comunitatEls membres de la comunitat (empreses municipals o empreses) cediran les teulades dels seus edificis per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per un període de 10 anys. Hauran de finançar les instal·lacions fotovoltaiques que s’ubiquin a les teulades aportant els fons necessaris a l’associació, i en el moment en què l’excedent de l’energia generada es comercialitzi en rebran el benefici que correspongui "de manera que amb això i l’estalvi en consum propi els permeti recuperar la inversió i obtenir una rendibilitat raonable", segons s'ha exposat.

Els membres de la comunitat que disposin de coberta es poden reservar una part de l’energia generada per a autoconsum. Els que no en tinguin, però, tindran dret a consumir energia en modalitat d’autoconsum compartit a un preu menor que el de la xarxa.

La comercialitzadora municipal Reus Energia compraria l’excedent d’energia generada que es destinaria, en un inici, al propi consum municipal. Com a línies de continuïtat, es preveu que en el futur la comunitat pugui impulsar altres projectes orientats a la transició energètica "justa i inclusiva, per exemple al voltant de la mobilitat elèctrica i l’hidrogen verd", segons han apuntat fonts municipals. També es preveu que la comunitat es pugui estendre a la resta de polígons del municipi, "i també a la ciutadania".

El pla pilot del projecte inclou un nucli inicial de 23 instal·lacions solars fotovoltaiques a les teulades del polígons. 

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: