1 de 10
GREMIS

Aturada total dels pescadors de Tarragona per l'increment del preu del gasoil: «No podem subsistir»

Les barques de la demarcació porten dos dies sense treballar

Jaume Sans, a la barca Joan i Maria, al moll de pescadors de Tarragona | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 15 de març de 2022 a les 12:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La situació límit que provoca la inflació de preus en energies i carburants afecta de ple també el sector primari. En el cas de la pesca, la federació de confraries de pescadors de la demarcació de Tarragona ha decidit convocar dos dies d'aturada, a l'espera del resultat de les negociacions amb l'Estat. Jaume Sans, vicepresident de la Confraria de Tarragona, explica que la seva demanda es basa en la baixada dels impostos sobre el gasoil.

Sans és armador de l'embarcació Joan i Maria. En els últims dies en aquesta barca han passat de pagar 1.400 euros a 2.000 euros només en combustible. "No podem subsistir de la manera que estem", ha explicat Sans, que assegura que tant ahir dilluns i com aquest dimarts han deixat treballar totes les barques, les prop de 30 que hi ha en funcionament ara mateix a Tarragona i la resta de la demarcació.

El combustible és precisament la seva eina de treball. Fa tres setmanes el preu era de 80 cèntims i ara supera l'euro el litre. Tot i que no es poden queixar dels preus al mercat dels seus productes, a aquest ritme no els surt a compte treballar. Si la vaga continua, el preu del peix també pot veure's incrementat, ja que una sola embarcació ja recull entre 200 i 300 quilos.

Tot plegat, parteix del context bèl·lic a Ucraïna, que ha fet que l'OPEP, que regula els preus a nivell mundial, s'hagi anticipat a un possible bloqueig de la compra-venda amb Rússia. Aproximadament un 40% del preu del petroli a l'estat espanyol són impostos, cosa que ha fet plantejar propostes de reducció del percentatge conservant la recaptació per garantir l'activitat econòmica.

Esteve Ortiz revalida el càrrec de president de la Confraria


Mentrestant, aquest passat dissabte es van celebrar eleccions a la Confraria de pescadors de Tarragona. L'única candidatura, encapçalada pel president Esteve Ortiz, va rebre el suport dels membres per tal de continuar al capdavant quatre anys més.
 

Un dels molls de pescadors a Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: