1 de 10
incendi forestal

​S'activa la prohibició de fer foc al bosc

Fins quan s’allargarà la norma? Quines mesures concretes contempla? Quines són les comarques amb més risc d’incendi?

Incendi forestal a Llançà | Bombers de la Generalitat
per Pere Pratdesaba, Vic, Catalunya | 15 de març de 2022 a les 11:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural prohibeix a partir d’aquest dimarts, 15 de març, fer foc al bosc. Des de l’1 de gener del 2022 ja s’han produït 150 incendis a Catalunya que han cremat 454 hectàrees.

Tot i les pluges d’aquests últims dies, els índexs de sequera continuen molt alts per l’època i pràcticament arreu són molt superiors als de fa un any. Aquest factor agreuja l’estat de la vegetació i el risc d’incendi. Us expliquem els detalls de la prohibició.

Fins quan durarà la prohibició de fer foc?


Del 15 de març al 15 d’octubre, set mesos justos. 

Quines zones tenen més risc d’incendi?


Segons el Departament, si la sequera continua, s’ha d’esperar una campanya d’incendis molt complicada. Aquest increment en nombre d’incendis es podria produir, fins i tot, en zones d’interior i en les àrees pirinenques, zones amb poca tradició d’incendis en aquesta època. Històricament, les zones del país més castigades pels incendis durant la primavera són les del litoral i prelitoral sud (des del Montsià al Garraf i des de la Terra Alta al Penedès) i l’Empordà.

Quines mesures concretes estableix la prohibició?


La norma regula que en els terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat. Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. 

Hi ha alguna excepció?

 
Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

I quins objectes no es poden llençar?


També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: