MEDI AMBIENT

Impulsen assemblees ciutadanes pel clima des dels centres educatius

Són fòrums per debatre propostes per avançar en la sostenibilitat

Imatge d'un grup de joves, en una de les activitats del projecte educatiu | URV
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 21 de març de 2022 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La generació actual d’infants i joves és la que haurà de liderar d’aquí uns anys la resposta a l’emergència climàtica i la sostenibilitat. Per això és clau que tinguin els coneixements i les competències necessàries per prendre decisions informades i trobar les solucions més adequades al canvi climàtic.

Un equip interdisciplinari de professorat i investigadors de la URV està duent a terme un projecte educatiu que "involucra i empodera" alumnes i professorat en l’acció climàtica i la cerca de solucions mitjançant un instrument que fins ara han utilitzat governs i ajuntaments sobretot de França i el Regne Unit, i més recentment l’estat: les assemblees ciutadanes pel clima.

Són fòrums per debatre propostes per avançar en la resposta a l’emergència climàtica i la sostenibilitat. Aquestes assemblees climàtiques traslladades a l’etapa escolar donen peu a la transformació social a partir del compromís d’infants i joves, que aprenen a cercar solucions innovadores. Així s’està fent aquest mes de març en cinc centres de secundària de Tarragona, Cambrils i Vila-seca, on més de 600 alumnes i membres dels equips docents i directius s’han involucrat en reptes per a la millora de la qualitat de l’aire, l’aigua, l’energia i el turisme.

En les assemblees climàtiques com les que ja s’han fet a l’institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, els estudiants, estructurats per equips de treball, han identificat els reptes més importants que el territori del Camp de Tarragona té en aquests quatre àmbits (aire, aigua, energia i turisme), i a continuació han elaborat un decàleg d’accions.

El projecte, que està finançat per la mateixa URV i per la Diputació de Tarragona, preveu que la metodologia i els materials que ara s’estan testejant als centres participants estarà disponible per a tota la comunitat educativa al web del projecte. A més a més, també es presentarà i publicarà un pla d’acció i recomanacions polítiques i un estudi que avaluarà el nivell de sensibilització ambiental i competències en sostenibilitat dels alumnes participants. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: