1 de 10
POLÍTICA

Es perfila el Pla estratègic de zones verdes de Reus

El document conté la diagnosi actual i apunta "propostes d'acció" per al futur; més endavant es preveu un procés participatiu

Una imatge d'arxiu del parc dels Capellans, de Reus | Reus.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 11 de març de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Reus té previst presentar en uns dies el Pla estratègic de zones verdes de la ciutat. Segons ha pogut saber Reusdigital.cat, de cara al proper dilluns se'n debatrà el contingut en comissió informativa, i a posteriori es donarà a conèixer al veïnat. Fonts del consistori han exposat que el que s'ha enllestit ara és un "avançament" del document en qüestió, en el qual s'apunten les mesures a implantar de cara al futur. Tot plegat suposa la culminació de la primera fase d'un projecte que, més endavant, tindrà un procés participatiu obert a la ciutadania. 

Diagnosi per determinar "possibilitats de creixement"La regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, va avançar en una entrevista concedida a aquest diari el mes d'agost de 2021 que s'estava treballant, des del govern, en la confecció del Pla estratègic de zones verdes. En aquesta línia, va assenyalar que el document es va encarregar en el marc del Pla de reactivació econòmica i social (conegut com Reactivem Reus) per pal·liar les conseqüències de la pandèmia. 

Quat a les zones verdes, doncs, Berasategui va manifestar que "vam entendre que calia actuar, que calia fer una anàlisi de quantes n'hi ha, quina accessibilitat tenen, i de quina qualitat", precisament per millorar tots aquests aspectes. Ara, l'avançament del pla que s'ha de presentar la setmana vinent inclou una "acurada" anàlisi a mode de diagnosi prèvia de quin és l'estat de les zones existents a la capital del Baix Camp i "quines són les seves possibilitats de creixement". 

Propostes d'accióA banda, el document estableix també tot un seguit d'indicadors per "avaluar" la gestió que s'ha fet fins al moment de les zones verdes arreu del terme. De la mateixa manera, fixa pautes futures de gestió. Les fonts consultades han apuntat el Pla estratègic de zones de verdes de Reus es coordinarà amb altres documents estratègics, com Reus horitzó 32, el Pla d'acció per l'energia sostenible i el clima, el Pla de mobilitat sostenible o el Pla d'acció d'urbanisme feminista. 

Quant als continguts específics d'aquest document d'avançament del pla, hi ha "propostes d'acció" per complir quatre criteris. Aquests són la "renaturalització" de la ciutat; el "foment de la reconnexió cívica entre el centre urbà i l'entorn rural"; la priorització d'intervencions en els barris "més vulnerables" i la possible implantació d'estratègies de gestió del "verd urbà", a partir de recursos de baix impacte ambiental. 

Les zones verdes, al PAMCal recordar que la millora i ampliació de les zones verdes de Reus és un del més de mig miler d'objectius del Pla d'acció municipal (PAM) del govern per al mandat 2019-2023. En el segon dels seus eixos, el punt 2.4 (relatiu a l'espai públic) determina la voluntat de "crear noves zones verdes", "analitzar" les existents per "promoure'n la modernització"i l'objectiu de "promoure l'assoliment de la màxima distinció de Reus com a Vila florida". 

Entitats com el Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans (Gepec) han criticat de manera periòdica que a la nostra ciutat no hi ha prou zones verdes. De fet, un informe de Territori de la Generalitat va assenyalar, fa uns anys, al que al terme hi havia 6,80 m2 de zones verdes per reusenc, quan la recomanació de l'Organització mundial de la salut (OMS) afirma que n'han de ser un mínim de 10. 

Més recentment, l'octubre de l'any passat, el PSC va denunciar la "degradació" que al seu parer pateixen les zones verdes de Reus i va defensar una moció al ple per millorar-les. Aquesta no va prosperar. 

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: