fotografia

Les dones fotògrafes

El vestíbul del Museu Salvador Vilaseca destaca imatges captades per dones, part del fons del CIMIR

La fotografia feta per dones, destacada pels Museus de Reus aquest març | Museus de Reus
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 17 de març de 2022 a les 23:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des del 8 de març, i fins a final de mes, al vestíbul del Museu Salvador Vilaseca de Reus s'hi podrà veure una selecció de fotografies realitzades per dones de les quals es conserven els seus treballs als fons del Centre de la Imatge Mas Iglésias (CIMIR). Revisar les col·leccions, els arxius i els fons d'institucions museístiques en clau de gènere "és una tasca ineludible, si volem percebre i entendre el nostre passat d’una manera completa", s'ha apuntat al web dels Museus de la nostra ciutat.

Un vincle complexDes de que l’any 197 la historiadora nord-americana Linda Nochlin va publicar Why have there no great Women Artists?, s’ha avançat força i ja ningú no dubta que les dones ja hi eren, des d’èpoques prehistòriques fins a períodes contemporanis, i que la tasca pendent en molt sectors "és revisar i obrir noves línies de recerca per a poder conèixer quin ha estat el seu paper i per què s’ha invisibilitzat tradicionalment", se subratlla.

El vincle entre dona i fotografia és complex i crucial per entendre la història de la tècnica fotogràfica des del seu naixement. L’any 1845 hi ha documentada la presència de la primera experiència de fotografia comercial a la nostra ciutat, a través de Madama Fritz, qui oferia al públic reusenc retrats al daguerrotip tot fent servir un anunci, publicat al Diari de Reus els dies 2 i 3 de maig, per fer córrer el servei i donar a conèixer els dies en què romandria a la ciutat.

Una setantena d'autoresTot i que el CIMIR conserva més de 690.000 imatges, en realitat "només" n'hi ha unes 59.000 de documentades (entre fotografia documental i artística). De les que formen el primer grup, i fins que no estigui tot inventariat, és "gairebé impossible" de saber quines van ser realitzades per dones, però per al personal dels Museus de Reus els consten les fetes per Magdalena Monteverde Vallespinosa, entre d’altres.

De les del segon grup sí que se'n pot seguir el fil, es precisa des del CIMIR. Actualment, el fons abraça un total de 3.455 fotografies artístiques, de les quals 656 van ser realitzades per dones (una setantena d’autores).

Per tot plegat, des dels Museus de Reus s'ha reservat l’espai de l’Objecte destacat del mes de març de 2022 per mostrar les fotografies fetes per dones i procedents dels fons de l’arxiu històric de l’Agrupació Fotogràfica de Reus, de la Federació Catalana de Fotografia, del fons Premis Ciutat de Reus, del de Fotosport i de la col·lecció Salas Borrell, que apareixen consultables amb les actuals eines del CIMIR. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: