EL CAMP

Les dones i el món rural: una realitat poc visible

Coneixem els testimonis de l’Eva Prim i l’Ester Gomis, que encapçalen dos projectes al món rural i visibilitzen la figura de la dona al camp

L'Ester Gomis és la creadora de Ca Rosset, una empresa familiar que ven productes a un preu just | Cedida
per Estel Romeu, Reus, Catalunya | 8 de març de 2022 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Hi ha dies que es transformen en símbols. Això ha passat amb el 8 de març, que ja no és un dia, és el 8 de març i ens serveix per aturar-nos i defensar amb més força que mai tot allò que durant l’any es lluita. Una de les reivindicacions del feminisme i del 8 de març és la visibilització de la dona, sobretot en aquells espais o sectors que, tradicionalment, s’associen als homes.

El món rural és un dels espais on s'ha invisibilitzat la presència de la dona


El camp, el món rural, el sector primari, n’és una mostra, encara que és ple de dones que treballen i que hi creen projectes cada dia de l’any. Així ho fan l’Eva Prim i l’Ester Gomis, dos exemples de com les dones també són presents al camp i demostren que això no és cap novetat, sinó què és un fet que passa des que el temps era temps, però que mai s’ha fet visible.

“La dona sempre ha quedat amagada, però el raïm, les olives, les ametlles sempre les han collit les dones. L’home és visible perquè és qui porta el tractor i la maquinària, però les dones sempre han fet de recol·lectores, sempre hi han estat presents”, assegura l’Eva Prim. Com a enòloga del celler Ronadelles, més conegut com a Cap de Ruc, l’Eva sap de què parla. Va rebre el guardó a millor enòloga del món, té una llarga trajectòria i està davant d’un dels cellers més consolidats del Priorat.

L'Eva Prim, com a enòloga de Cap de Ruc, va aconseguir el guardó Best Woman Winemaker al Japó

 

L'Eva Prim és l'enòloga del celler Ronadelles Foto: Cedida


L’Eva fa més d’una dècada que és l’enòloga del celler Cap de Ruc, però abans d’això va dedicar-se a ser pagesa: “No entenia fer vi sense saber esporgar un cep, sense saber veremar”. Aquesta barcelonina que es va convertir en poboledana als 19 anys va començar pas a pas, primer treballant a la cooperativa, després fent també de pagesa i finalment sent l’enòloga del celler.

“M’encanta la meva feina, és molt artística”, assegura l’Eva, “per mi fer vi és com crear, s’ha de saber interpretar el procés”. Aquest art és el que la va portar l’any 2017 a endur-se el reconeixement de Best Woman Winemaker al Japó, seleccionada d’entre 4.500 vins de tot el món.

No obstant, l’enòloga poboledana declara que es tracta d’una feina d’equip que tira endavant perquè “treballem amb amor i sentim el que fem, el vi s’ha de fer amb amor”. Cap de Ruc exporta a 26 països, però el 80% de la producció assegura que es distribueix a Catalunya, una xifra inversa a la tendència de la majoria de cellers.


"Moltes dones diuen que no són pageses i creuen que només van a ajudar"


I aquesta reconeguda enòloga ens afirma que “les dones en aquest sector han estat sempre invisibilitzades, davant hi havia un enòleg home, però les dones de la comarca sempre han treballat la terra i hi han estat presents”. La mateixa perspectiva ens transmet l’Ester Gomis, creadora i propietària de Ca Rosset, que considera que la dona i el camp sempre han estat lligats. “Moltes dones diuen que no són pageses i creuen que només van a ajudar, però van a treballar perquè quan cal, cullen, van a sembrar, van a plegar rama i a fer tot el que calgui”, explica l’agricultora.

L’Ester tampoc va triar el camp com a primera opció, sinó que es va dedicar a la química fins que un acomiadament inesperat i el destí la van retornar a les seves arrels i als conreus familiars a Vilallonga del Camp. Envoltada d’ametllers, avellaners i oliveres des de petita, fa al voltant d’una dècada va decidir dedicar-s’hi de ple i engegar el projecte Ca Rosset per vendre els seus productes a través de la seva pàgina web i botigues de proximitat.

Ca Rosset és un projecte familiar que busca un preu més just Foto: Cedida


Ca Rosset va néixer de la necessitat de buscar un preu més just per als productes que conreen, ja que, sovint, el cost de producció és més elevat que el preu de venda. A més d’aquesta iniciativa que, a poc a poc, els permet vendre part de la seva collita a un preu més equilibrat, l’Ester també forma part de l’Associació de Dones del Món Rural.

Crear xarxa i apoderar les dones, l'objectiu de l'Associació de Dones del Món Rural


La llavor d’aquesta associació sorgeix el 2008, però no és fins deu anys després que no es crea l’Associació de Dones del Món Rural actual. Aquesta iniciativa neix de la necessitat d’associar les dones del món rural, d’apoderar el seu paper en aquest sector i de crear una xarxa. L’Ester, per exemple, explica que va viure d’una manera molt orgànica el fet de fer-se càrrec de l’empresa familiar. “En l’empresa agrícola familiar la dona és la base, és qui porta la casa, els fills, els pares... Sense ella el pagès que porta el tractor no ho podria fer, la base és ella”, assegura.

L’Associació de Dones del Món Rural serveix per posar en valor la presència de la dona al camp: “Som dones molt diferents, amb projectes molt diferents i en zones molt diferents, però tenim connexions i podem fer xarxa”. I és que crear projectes que facin xarxa és un gran pas per visibilitzar realitats que no es coneixen i posar-les en el mapa, realitats que existeixen cada dia i que avui, en aquest altaveu que suposa el vuit de març, reivindiquem.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: