1 de 10
MOBILITAT

Diversos busos urbans de Tarragona no circulen per manca de personal

La plantilla anirà a la vaga si la qüestió de la manca de conductors no se soluciona

Un autobús de l'EMT, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 7 de març de 2022 a les 11:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Moments difícils a l'Empresa Municipal de Transport (EMT) de Tarragona. Tal com va detallar el president Jordi Fortuny ara fa un parell de setmanes, la coincidència de baixes mèdiques per la Covid-19 i tenir una plantilla curta ha provocat que aquest dilluns múltiples usuaris hagin vist com el seu autobús no passava. Les queixes han arribat a la direcció, que ha hagut d'emetre un comunicat assegurant que es tracta d'"incidències" que titllen de "conjunturals".

I és que segons aquest mateix comunicat, el 15% dels conductors està actualment de baixa. Sumat a les vacances habituals d'un 15% més dels treballadors, això ha generat algunes absències destacades. L'EMT ara mateix assegura no poder contractar més personal per la Llei General de Pressupostos de l'Estat, que estableix "un llindar per la reposició de personal que ens impedeix incrementar la plantilla".

"Tot plegat fa que no es puguin cobrir totes les necessitats del servei, si no es fa a través de la realització d'hores extra per part dels treballadors i les treballadores. Les hores extra són voluntàries i l'empresa no pot obligar ningú a fer-les. Això ha fet que tinguem un dèficit de recursos temporal per tal de cobrir el servei habitual", afegeixen en el mateix comunicat.  

Amb els recursos disponibles, "s'ha redistribuït la freqüència de pas de les línies intentant minimitzar l'afectació als usuaris". Els inspectors "estan a peu de parada avisant dels possibles canvis de freqüència i s'utilitzen tots els canals de comunicació de l'empresa per tal de comunicar-ho a la ciutadania". Una de les solucions plantejades és la contractació temporal i de substitució per tal d'estalviar en hores extres.

Aturades parcials convocades pel comitè


Mentrestant, el comitè d'empresa continua pressionant Fortuny perquè atengui les seves demandes. La mesura de pressió més important serà la convocatòria d'unes aturades parcials del servei abans d'acabar aquest mes de març. En un comunicat, lamenten la manca de conductors i assenyalen que els autobusos podrien deixar de funcionar per la protesta laboral dues hores al matí i dues més a la tarda.

Les mancances expressades pels treballadors són reconegudes per l'empresa, si bé no estan d'acord en la manera d'abordar-ho. La darrera iniciativa de l'EMT és la contractació d'una empresa externa per gestionar l'atenció a l'usuari i d'informació a l'estació d'autobusos, també vigilància, i d'altra banda al recinte de cotxeres vigilància nocturna, tramitació d'ITV dels vehicles, omplir dipòsits, entre d'altres. Aquesta mesura no va ser aprovada pel darrer consell d'administració, mentre que Fortuny afirma que seria una mesura "provisional".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: