RECERCA

Un viatge per la representació de la dona en l'art

La reusenca Laura Ruiz estudia el concepte de la bellesa i la seva evolució

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 8 de març de 2022 a les 00:00 |
Laura Ruiz (dreta), a la seva presentació de la recerca sobre la bellesa i les dones | Cedida
La representació de les dones en l'art al llarg de la seva història, la seva evolució i el concepte de la bellesa. Aquests són els eixos sobre els quals pivota un treball a càrrec de la reusenca Laura Ruiz, de 20 anys, actualment estudiant universitària de Filologia hispànica. La recerca va començar al Batxillerat que va cursar a l'institut Salvador Vilaseca, i ara n'ha presentat les principals conclusions en el marc de les iniciatives que el PSC ha previst per a la commemoració del 8-M. 

Una "eina de control"López exposa a Reusdigital.cat que es va plantejar centrar el seu treball de recerca en aquesta temàtica pel seu interès en la història de l'art, però també "per la lluita feminista". D'aquesta manera, el seu projecte proposa un itinerari per reflexionar sobre la representació que s'ha fet de la dona al llarg dels segles, sovint usada com "una eina de control". En aquesta línia, apunta que tot i les canviants tècniques i tendències creatives, la dona s'ha vist sempre "rere l'home", més aviat "sotmesa". 

L'estudi, titulat La bellesa: imposició o rebel·lia, opta igualment per fer una lectura positiva, en especial ara que el paper de la dona és més rellevant en la creació artística. "És evident que ens queda molt per fer, que cal una major presència femenina en l'art", fa constar, tot subratllant de passada que "cal aprofitar" la seva tasca per "proposar altres visions" sobre la bellesa de les dones. En aquest sentit, aposta per "accions individuals" per trencar, "de manera col·lectiva", amb "determinades imposicions". 

Llibertat i autoestimaRuiz al·ludeix en aquest cas a qüestions com "que ens diuen com ens hem de vestir, de vegades en funció de l'edat, de vegades en funció de la nostra figura". Tot plegat, argumenta, ha d'anar acompanyat d'una constant educativa "on tothom s'hi ha d'implicar". "Es tracta que, des de petites, tinguem autoestima i la llibertat de poder ser com vulguem", conclou. En especial, ara que el concepte de la bellesa ens els estan marcant "els mitjans audiovisuals i les xarxes socials". 

La reusenca es planteja mantenir la recerca i dur-la a altres àmbits d'estudi, com la literatura. A banda, espera poder presentar el treball als joves, a les entitats i on "tingui la porta oberta". "Trobo que és quelcom prou interessant i important per convidar a la reflexió. La bellesa no és pas allò que ens marquen", rebla. 

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: