1 de 10
OCI

Tot submergint-nos en l’atmosfera del bosc

Un llibre del naturalista Josep Gordi amb referències literàries i textos divulgatius proposa caminades forestals per vint indrets del territori

El llibre proposa una «immersió» en una vintena de boscos catalans | Xavier Borràs
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 4 de març de 2022 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El naturalista Josep Gordi Serrat publica Banys de bosc. 20 llocs singulars de Catalunya on fer una passejada relaxant (Cossetània, 2022). Segons l'editorial, "és una invitació a passejar pel bosc amb tranquil·litat i silenci, i així respirar totes les essències beneficioses per al nostre cos que hi ha a l’atmosfera d’un bosc, i, a la vegada, fer-nos un regal sensorial a l’obrir tots els nostres sentits al llarg d’aquesta caminada forestal".

Referències literàries i divulgació científicaEn el treball que presenta Gordi hi ha boscos del Pirineu, del Pre-Pirineu, del sistema Transversal, del Litoral, de la Serralada Litoral i de la Prelitoral. Dins de cada proposta de bany, l’autor hi ha afegit referències literàries i textos de divulgació científica. "Un bany de bosc, des del punt de vista minimalista, és una passejada silenciosa per un espai forestal per tal de respirar l’aire de la seva atmosfera interior, i pot convertir-se en un exercici de salut integral, és a dir, física, psíquica i espiritual. Caminar, mirar, inhalar, flairar, ensumar, observar, contemplar...", comenta l'autor.

Aquest mostra, a les pàgines del llibre, fins a 20 indrets del territori on l’autor convida a fer un bany de bosc. “D’aquesta manera, el bany de bosc pot convertir-se en un exercici de salut integral, és a dir, física, psíquica i espiritual. Com ho podem aconseguir? Senzillament, tenint clar que cal deixar enrere la nostra part més racional o, millor dit, cal intentar calmar la nostra ment, les nostres preocupacions, les tasques pendents de fer, les llistes de feines... i, simplement, submergir-nos en el verd del bosc i despreocupar- nos de tot", argumenta.

Amb tot, l'expert recomana que la passejada forestal tingui lloc per un espai en què "els arbres tinguin un important grau de maduresa, que sigui accessible i que no presenti cap element de perill per a les persones. Si és així, si es troben els espais adequats, els beneficis s’amplien i adquireixen una ressonància intensa”.

"Shinrin-yoku"El concepte bany de bosc és una traducció del mot japonès shinrin-yoku que significa "banyar-se, submergir-se en l’atmosfera del bosc". Per tant, i des del punt de vista minimalista, és, simplement, "una passejada silenciosa per un espai forestal per tal de respirar l’aire de la seva atmosfera interior. I aquesta caminada pot acompanyar-se d’exercicis de respiració i relaxació”, precisa el naturalista.

Aquest assegura que està comprovat, "científicament", que el bany de bosc "pot millorar el nostre sistema immunològic, baixar el ritme cardíac, i ajudar a relaxar-nos... Ara bé, per aconseguir tots els beneficis de la passejada forestal cal que posem en joc no només el nostre cos, sinó també el nostre cor i, fins i tot, la nostra ànima".

Gordi és doctor en Geografia i al llarg de quasi 30 anys ha estat professor de geografia física a la Universitat de Girona; també va ser degà de la Facultat de Lletres. Des de fa sis anys coordina el postgrau Valors i Significats Espirituals de la Natura que ofereix la Fundació de la Universitat de Girona.

Ha publicat, entre altres, Natura i espiritualitat a Catalunya (2011), i Tornar a la natura (2016).
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: