1 de 10
MEDI AMBIENT

La Plataforma en Defensa de l'Ebre anuncia mobilitzacions quan s'aprove el Pla Hidrològic

En la divuitena assemblea de l'entitat s'han tractat temes polèmics, com el projecte empresarial de Sercosa

Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, en un moment de la seua intervenció. | ACN
per Redacció, Terres de l'Ebre | 27 de febrer de 2022 a les 12:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha anunciat futures mobilitzacions un cop s'aprove  el Pla Hidrològic de l'Ebre. Així s'ha comunicat en la divuitena assemblea celebrada este dissabte al vespre a Tortosa. Segons el portaveu de la plataforma Josep Antoni Panisello, la decisió s'ha pres per estudiar el contingut real del pla i alhora, comprovar si conté les al·legacions presentades des del territori que fan referència -entre altres qüestions- al cabal ecològic. D'altra banda, l'entitat ha remarcat el posicionament contrari al projecte empresarial de Sercosa, batejat com 'la Via Blava de l'Ebre', per considerar-lo una proposta que "desnaturalitza el riu" i que condicionarà el seu futur per "retenir els pocs sediments que hi baixen".

El Pla Hidrològic s'hauria d'haver presentat este mes de febrer i de moment la PDE desconeix la data en què es publicarà, tot i que apunta que podria ser en les pròximes setmanes. En este context, ha posat en espera les mobilitzacions per poder estudiar a fons el document i analitzar si realment inclou les propostes fetes per part d'agents del territori en qüestions relacionades com el cabal ecològic. El portaveu de l'entitat Manolo Tomàs ha assenyalat que compten amb "aliances poderoses" fora de les Terres de l'Ebre i ha insistit que un cop es convoquen les protestes, es farà una crida general al conjunt de la ciutadania davant un problema "de país i europeu".

Més enllà d'este tema, l'assemblea ha servit per fer un repàs de les principals qüestions amb conseqüències directes al riu. En un inici, Panisello ha reivindicat "solidaritat" a tots aquells municipis que s'abastixen a través del Consorci d'Aigües de Tarragona i alhora, ha reclamat inversions en polítiques de recuperació, depuració i dessalinització per rebaixar la dependència d'estes localitats de l'aigua de l'Ebre.

No ha estat l'única exigència que s'ha fet sentir des de la PDE: al llarg de les diferents intervencions, els membres de les entitats han posat l'accent en les competències tant del Govern com del govern espanyol a l'hora de realitzar polítiques que asseguren el futur del Delta. En esta línia, la també portaveu de la plataforma Susanna Abella ha insistit en la importància de dotar de recursos econòmics el pla de sediments.

Entre les polèmiques tractades n'han destacat dos, per una banda, el canvi de titularitat del canal Xerta-Sénia i de l'altra, el projecte empresarial de Sercosa. En el primer cas, la PDE ha criticat que la zona utilitze l'aigua del riu abans d'optar per la seua xarxa subterrània i ha assegurat que els fa "perdre autoritat com a territori a l'hora de revisar les polítiques de regadius". Esta qüestió però, ha estat contraposada per un membre de la comunitat de regants del canal Xerta-Sénia, que ha remarcat la importància d'esta infraestructura per al conjunt de la zona.

Pel que fa al projecte 'La Via Blava de l'Ebre', de la companyia Sercosa, la plataforma s'ha posicionat novament en contra i l'ha considerat com un entrebanc més per als "pocs sediments" que actualment baixen pel riu. En el torn de paraula que s'ha ofert al públic, un dels promotors del projecte ha convidat als assistents a participar en una futura jornada tècnica sobre la proposta.

Des de l'esclat de la pandèmia, la Plataforma en Defensa de l'Ebre no s'havia reunit presencialment per celebrar la tradicional assemblea anual. Este dissabte al vespre, prop d'un centenar de persones han seguit l'acte, que ha comptat amb la participació del doctor en Geologia Álvaro Arasa Tuliesa.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: