1 de 10
PATRIMONI

Cambrils restaura el monument a Antoni de Gimbernat

Data de 1968

Un operari manipula la base del monument | Cambrils.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 23 de febrer de 2022 a les 15:51 |
Aquest article es va publicar originalment el 23 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El departament de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils ha iniciat la restauració del monument a Antoni de Gimbernat ubicat al passeig de Vidal i Barraquer. L'obra de l'artista Lluís Maria Saumell es va construir el 1968, arran d'un acte acadèmic amb motiu del 150è aniversari de la mort del cirurgià. Els treballs van a càrrec de la foneria Ginfer de Reus i consisteixen en la substitució de les peces de ferro rovellades i malmeses, situades sota el bloc de pedra calcària, per una rèplica de les mateixes figures en bronze, que és un material molt més resistent a les inclemències del temps.

L'actuació s'emmarca en la tasca de conservació del patrimoni del departament de Cultura, que l'agost del 2020 ja va restaurar el monument dels Pagesos Veremant de davant de l'antic celler de la Cooperativa i que aposta per l'art al carrer per acostar-lo a la ciutadania. 

El monument consisteix en una flama de forma geomètrica a la part superior, que es recolza damunt d'un bloc de pedra dura calcària d'una sola peça provinent d'Ulldecona. A la part frontal del bloc hi ha esculpit el retrat d'Antoni de Gimbernat, tallat endins del bloc, per identificar millor la geometria amb el rigor científic del metge. A ambdós costats del bloc, els escuts de Cambrils i de la Diputació de Tarragona. Sota el bust hi figura la inscripció Cambrils a Antonio de Gimbernat, gloria de la cirujía española 1734-1816.

La idea de l'escultor Lluís Maria Saumell era trobar un motiu central que tingués prou força artística i la virtut d'expressar de forma moderna la vida professional de l'eminent cirurgià Gimbernat, la seva saviesa i la lluita contra les malalties i contra la mort.

Antoni de Gimbernat i Arbós (1734-1816) és un dels cambrilencs més il·lustres de la història. Cirurgià i oftalmòleg reconegut mundialment. Fill d'una família de pagesos benestants, va estudiar a Cervera i després a Cadis, on va aprendre cirurgia de la mà d'en Pere Virgili. Va ser un metge avançat en el seu temps, en les tècniques de cirurgia i oftalmologia, i va ser l'inventor d'una sèrie d'estris i avenços mèdics, destinats a les operacions quirúrgiques i oculars, la qual cosa li va valer el reconeixement mundial. Va ser cirurgià de cambra de tres reis d'Espanya, com ara Carles III. Va dirigir el Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona i va fundar el Reial Col·legi de Sant Carles.
 

El monument a Antoni de Gimbernat Foto: Cambrils.cat

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: