1 de 10
REGIÓ SUD

El Hub Foodtech & Nutrition impulsa la transformació econòmica i social del territori

A partir dels sectors estratègics tecnològic i alimentari

Un moment de la presentació del Hub Foodtech & Nutrition a Reus | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 23 de febrer de 2022 a les 15:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Hub Foodtech & Nutrition és una iniciativa publicoprivada per a la creació d’un ecosistema catalitzador d’innovació especialitzat en nutrició que generi dinàmiques entre dos sectors estratègics a la Catalunya Sud: el tecnològic i l’alimentari. Aquest ecosistema "pretén donar resposta als reptes presents i futurs i contribuir a la recuperació postpandèmia i a la transformació econòmica i social", segons els seus impulsors. Es tracta d’un dels 27 projectes emblemàtics als quals el Govern de la Generalitat dona suport en el marc dels Urban Tech Hubs, concretament, en la vertical de nutrició.

El presenta l’Ajuntament de Reus als fons europeus Next Generation i està liderat pel mateix consistori, a través de l’empresa municipal Redessa, la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, l’Eurecat i el sector privat, representat pel Clúster TIC i les empreses alimentàries de la demarcació.

L’activitatEl Hub Foodtech & Nutrition cerca solucions tecnològiques a mida de les empreses alimentàries a través de la digitalització, amb eines com la intel·ligència artificial, blockchain, realitat augmentada, impressió 3D, Internet de les coses i drons, entre d’altres.

El president del Clúster TICSUD, Pablo Mazón, ha explicat durant la presentació d’aquest migdia de dimecres a Reus que “les empreses associades al Clúster TIC treballaran per ser el vehicle que faciliti les solucions tecnològiques que han de fer realitat els projectes i pilots, per aconseguir nous èxits del sector en el marc del nou Hub Foodtech & Nutrition de la Catalunya Sud.”

Pel que fa a la investigació en nutrició, des del HUB s’han detectat les línies en les quals el territori treballa en projectes de referència i que són: l'envelliment saludable, la nutrició personalitzada i la producció eficient i sostenible.

La rectora de la URV, María José Figueras, ha posat en valor la iniciativa del Hub Foodtech & Nutrition i s’ha mostrat satisfeta que “la gènesi de l’expertesa en l’àmbit de la nutrició a la URV hagi permès generar una transferència de coneixement per part de la nostra institució i del centre tecnològic Eurecat”.

El director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López, ha manifestat: “Eurecat som part d’aquest ecosistema com a referents en innovació i transferència tecnològica en nutrició i salut i com a coneixedors dels reptes i exigències de la indústria agroalimentària i les demandes de la societat. Aquestes capacitats i la col·laboració sistemàtica amb altres partners de l’ecosistema ens permetran aportar solucions punteres que es transferiran al sector o seran la base de noves empreses o projectes”.

Les dimensionsEn l’àmbit de la iniciativa privada, el Hub connecta dos sectors estratègics a la demarcació: el tecnològic, amb un Clúster TIC que aplega 60 empreses i entitats, 2.000 treballadors i més de 1.000 milions d’euros de facturació; i el de nutrició i alimentació, amb més de 100 empreses a la demarcació de Tarragona, que sumen més de 6.000 treballadors i uns 2.500 milions d’euros de facturació anual.

El HUB Foodtech & Nutrition té prevista una inversió de 49 milions d’euros per a actuacions vinculades a l’impuls de projectes que facin créixer l’ecosistema i que generin noves dinàmiques entre els agents implicats. També està prevista una actuació arquitectònica i urbanística que ajudarà a desplegar el Campus del HUB, que s’estén des del Campus de Bellissens de la URV, fins al Parc Tecnològic i d’Innovació del Tecnoparc de Reus.

El projecte té el seu epicentre a l’edifici HUB, a les instal·lacions que la URV té cedides a Eurecat al Campus de Bellissens, on en un futur està previst traslladar-hi la Facultat de Medicina i els estudis del Grau en Nutrició Humana i Dietètica.

El Hub ja ha començat a desplegar algunes de les eines per impulsar l’ecosistema perquè, tal com ha explicat la consellera delegada de Redessa i regidora d’Economia, Coneixement i Habitatge de l’Ajuntament de Reus, Teresa Pallarès: “la Catalunya Sud és l’escenari del creixement d’empreses i startups dels dos sectors econòmics que convergeixen en el HUB i que de la mà de la investigació en nutrició que es desenvolupa al territori, han de donar resposta a alguns dels grans reptes de la indústria alimentària en tots els àmbits de la seva cadena de valor. Parlem de solucions tecnològiques vinculades a la seguretat alimentària, la producció eficient i sostenible, els nous aliments, la nutrició personalitzada o la traçabilitat, entre d’altres; que han de generar nous llocs de treball que permetin captar i retenir talent i fer les empreses més competitives”.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha explicat “la Diputació, en la seva funció de motor del territori, es posa al costat de tots aquells projectes que, com el que avui es presenta, tenen com a objectiu la innovació i la transformació del teixit productiu local i comarcal, dotant-lo de potencial nacional.” L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha explicat que “aquest projecte renova el compromís històric de la ciutat amb el sector alimentari, amb una gran aposta per la innovació i la tecnologia, i amb una clara voluntat de transferència al sector productiu local que contribueixi a la reactivació econòmica.”

El suport de la GeneralitatLa secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Matilde Villarroya, ha afirmat que “el HUB Foodtech & Nutrition és un exemple de les coses que es poden aconseguir quan els diversos actors sumen esforços per assolir un objectiu compartit".

En la seva intervenció, el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, ha assegurat que “el sector de la nutrició i l’alimentació està en procés de transformació i les tecnologies digitals són una palanca per abordar reptes com l’impacte del sector en el canvi climàtic i la descarbonització d’aquest, els canvis en els hàbits de consum i una traçabilitat cada cop més acurada”.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: