MEDI AMBIENT

Impulsen un projecte de recuperació del bosc de ribera al tram del riu Glorieta

És una iniciativa de l’Ajuntament del Morell i de l’Associació Aurora

Una imatge d'uns operaris a la zona | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 23 de febrer de 2022 a les 11:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El projecte de millora del bosc de ribera del tram baix del riu Glorieta neix de la voluntat de millorar l’estat ecològic d’aquest entorn natural i lluitar contra l’amenaça que suposen les diferents espècies exòtiques invasores presents en aquest tram de riu. Una iniciativa de l’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora, amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua i la col·laboració dels ajuntaments d’El Rourell i Vilallonga del Camp, que s’emmarca en la línia de subvencions per a actuacions de recuperació de riberes en rius i zones humides amb acords de custòdia fluvial.

L’emplaçament de l’actuació se situa al tram baix del riu Glorieta fins a la seva desembocadura, a la zona de la Granja dels Frares. En total, s’actuarà en 3,62 quilòmetres lineals i a ambdós marges del riu. El projecte té dos objectius principals: d’una banda, la millora i consolidació del bosc de ribera, i de l’altra, la creació d’una bassa temporal per a organismes aquàtics a l’espai de la Granja dels Frares.

En primer lloc, la iniciativa contempla l’eliminació de les diferents espècies vegetals exòtiques invasores de l’entorn. El potencial colonitzador d’aquestes plantes al·lòctones esdevé un perill per a les espècies autòctones, les quals no hi poden competir i acaben desapareixent. Per una banda, es durà a terme l’eliminació de l’ailant i la falsa acàcia mitjançant protocols específics per a aquestes espècies.

Per l’altra, també es contempla la retirada de canya i el seu control de rebrot posterior per evitar la seva reproducció. Així mateix, es realitzaran diverses plantacions per tal d’afavorir la consolidació del bosc de ribera al tram del riu Glorieta que passa per la Granja dels Frares. Una part d’aquestes plantacions tindrà lloc en el marc d’una plantada popular, adreçada especialment als veïns de l’entorn, però també oberta a la resta de la ciutadania. En segon lloc, es durà a terme l’excavació d’una bassa temporal a l’espai de la Granja dels Frares, amb l’objectiu de fomentar la presència d’organismes aquàtics amenaçats mundialment per la pèrdua d’hàbitat i l’escalfament global.

El projecte també contempla la realització de diverses jornades d’educació ambiental adreçades als alumnes de les escoles de l’entorn. Desenvolupament de l’actuació Les actuacions es van iniciar el passat mes d’octubre i tenen una durada prevista de 14 mesos, durant els quals treballarà una brigada forestal del centre especial de treball de l’Associació Aurora, que integra laboralment persones amb problemes de salut mental. En total s’actuarà sobre una superfície de 898 m2 de nuclis d’ailant i falsa acàcia, es desbrossaran 3.232 m2 de canyar i s’extraurà rizoma en 360 m2.

Així mateix, es plantaran 220 plantes entre arbres i arbustos. Pel que fa a la bassa temporal, comptarà amb una superfície de 150 m2 i un volum de 280m3, i s’instal·laran diferents plafons informatius. L’aigua s’aprofitarà de la sèquia de la comunitat de regants, la qual també serà desbrossada de canya. L’entitat també organitzarà, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Morell, una jornada de voluntariat ambiental, amb la finalitat d’implicar la ciutadania en la conservació d’aquest espai, i cinc jornades d’educació ambiental adreçades als escolars dels tres municipis, amb l’objectiu de fomentar la descoberta d’aquest entorn natural.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: