1 de 10
FAUNA

Detecten al Delta de l'Ebre una au mai vista a la península

Es tracta d'una Fredeluga Cuablanca, que cria a les estepes d'Àsia central i hiverna a l'est d'Àfrica i l'Índia

Exemplar Fredeluga cuablanca observat al Delta de l'Ebre | Marius Domingo
per Aguaita.cat, Amposta | 22 de febrer de 2022 a les 12:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un exemplar de Fredeluga cuablanca (Vanellus leucurus) ha estat detectat estos dies al Delta de l'Ebre. Es tracta d'una observació excepcional ja que no se n'havia vist mai cap a la Península Ibèrica.

L'exemplar ha estat vist des del mirador de MónNatura Delta de l'Ebre, situat a la llacuna de la Tancada i les antigues Salines de Sant Antoni. 

La Fredeluga cuablanca cria a les estepes d'Àsia central i hiverna a l'est d'Àfrica i l'Índia. És una migradora escassa que passa per l'Orient mitjà i proper, però que al Delta de l'Ebre és una gran raresa. És una au similar en forma i mida a la més habitual fredeluga vulgar, però amb franges blanques al damunt la cua i a les ales. És l'única fredeluga que probablement es veja en aigües que no siguen molt poc profundes, on pica insectes i altres petites preses principalment de la superfície.

Durant la migració i a les zones d'hivernada, esta au habita els aiguamolls i zones humides. L'entorn del MónNatura Delta de l'Ebre ha estat l'escollit per a aquest exemplar per a passar l'hivern. El més probable és que torne a l'Àsia central quan comence la migració prenupcial o de primavera que començarà en els propers dies.

El projecte LIFE Delta Lagoon, que la Fundació Catalunya La Pedrera va portar a terme del 2009 al 2014, va millorar l'estat ecològic de les llacunes de l'Alfacada i la Tancada, mitjançant la restauració de l'hàbitat i l'aplicació de mesures de gestió.

L'au ha estat avistada durant les observacions periòdiques que porta a terme l'equip d'educadors ambientals de MónNatura Delta de l'Ebre.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: