1 de 10
CARNAVAL 2022

Les vint-i-cinc cares del Carnaval de Reus

El Castell del Cambrer acull l'exposició de cartells de Carnestoltes de l'últim quart de segle

El carruatge funerari, al Castell del Cambrer, amb alguns dels cartells de l'exposició | MBO
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 21 de febrer de 2022 a les 19:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Castell del Cambrer de Reus acull, des d'aquesta tarda de dilluns, la mostra dels últims 25 cartells del Carnaval de la ciutat, a banda dels treballs del concurs d'enguany. L'exposició, una iniciativa de la Federació reusenca d'associacions de Carnaval (FRAC), es podrà visitar de franc fins al proper 1 de març. 

Més enllà dels cartells, l'altre gran reclam per atraure curiosos al Castell del Cambrer és el carro funerari que la FRAC va recuperar anys enrere i que s'usa habitualment per acomiadar el rei Carnestoltes quan aquest es mor després d'unes intenses jornades de gresca i disbauxa. Els treballs que s'exposen, doncs, permeten tornar al 1998 i anar descobrint quins elements han estat objecte de sàtira per part dels autors. 

No hi manquen, lògicament, tota una colla d'icones locals, si bé hi apareixen igualment personalitats d'altres èpoques i contextos, dictadors feixistes inclosos. Tots, però, són units a partir d'un denominador comú: el reusenquisme deixat anar, la paròdia i la celebració. Barregen fotografia i dibuix, estils i colors i fins i tot lemes ("Amable i familiar", s'apunta del Carnaval de 2014). Prim, Fortuny i el batlle, Carles Pellicer, són alguns dels protagonistes de la retrospectiva. 

Els cartells assenyalen també els indrets on es desenvolupa la festa. D'aquesta manera, les places de Prim i del Mercadal apareixen en alguns dels dissenys, on no hi falten els elements que fan del Carnestoltes reusenc quelcom únic: la guerra de tomàquets, posem per cas (a la proposta guanyadora de l'any 2000). Carlos Zaro, Albert Asensio, Elisabet Manzanero, Marta Anguera o Anna Mèlich són alguns dels autors dels cartells que ara la FRAC aplega a la mostra. 

Val a dir que els dos últims cartells, de 2021 i d'enguany, són obra d'Oriol Calabuig. Tot un assidu del concurs i del Carnaval, a jutjar pel seu palmarès, ja que pel 2019 la seva també va ser la proposta guanyadora. 

De dilluns a divendres, l'exposició serà oberta al públic des de les 6 de la tarda fins a les 8 del vespre; i el dissabte, des de les 11 del matí fins a la 1 del migdia i de dos quarts de 6 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre. L'entrada és gratuïta. 

També us pot interessar:

Accediu a la galeria fotogràfica:
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: