CARNAVAL 2022

Les vint-i-cinc cares del Carnaval de Reus

El Castell del Cambrer acull l'exposició de cartells de Carnestoltes de l'últim quart de segle

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 21 de febrer de 2022 a les 19:32 |
El carruatge funerari, al Castell del Cambrer, amb alguns dels cartells de l'exposició | MBO
El Castell del Cambrer de Reus acull, des d'aquesta tarda de dilluns, la mostra dels últims 25 cartells del Carnaval de la ciutat, a banda dels treballs del concurs d'enguany. L'exposició, una iniciativa de la Federació reusenca d'associacions de Carnaval (FRAC), es podrà visitar de franc fins al proper 1 de març. 

Més enllà dels cartells, l'altre gran reclam per atraure curiosos al Castell del Cambrer és el carro funerari que la FRAC va recuperar anys enrere i que s'usa habitualment per acomiadar el rei Carnestoltes quan aquest es mor després d'unes intenses jornades de gresca i disbauxa. Els treballs que s'exposen, doncs, permeten tornar al 1998 i anar descobrint quins elements han estat objecte de sàtira per part dels autors. 

No hi manquen, lògicament, tota una colla d'icones locals, si bé hi apareixen igualment personalitats d'altres èpoques i contextos, dictadors feixistes inclosos. Tots, però, són units a partir d'un denominador comú: el reusenquisme deixat anar, la paròdia i la celebració. Barregen fotografia i dibuix, estils i colors i fins i tot lemes ("Amable i familiar", s'apunta del Carnaval de 2014). Prim, Fortuny i el batlle, Carles Pellicer, són alguns dels protagonistes de la retrospectiva. 

Els cartells assenyalen també els indrets on es desenvolupa la festa. D'aquesta manera, les places de Prim i del Mercadal apareixen en alguns dels dissenys, on no hi falten els elements que fan del Carnestoltes reusenc quelcom únic: la guerra de tomàquets, posem per cas (a la proposta guanyadora de l'any 2000). Carlos Zaro, Albert Asensio, Elisabet Manzanero, Marta Anguera o Anna Mèlich són alguns dels autors dels cartells que ara la FRAC aplega a la mostra. 

Val a dir que els dos últims cartells, de 2021 i d'enguany, són obra d'Oriol Calabuig. Tot un assidu del concurs i del Carnaval, a jutjar pel seu palmarès, ja que pel 2019 la seva també va ser la proposta guanyadora. 

De dilluns a divendres, l'exposició serà oberta al públic des de les 6 de la tarda fins a les 8 del vespre; i el dissabte, des de les 11 del matí fins a la 1 del migdia i de dos quarts de 6 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre. L'entrada és gratuïta. 

També us pot interessar:

Accediu a la galeria fotogràfica:
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: