POLÍTICA

No prospera la moció cupaire per invalidar el procés del Carrilet

Berasategui defensa que la ciutat és un "referent" en participació ciutadana

Imatge de l'avinguda del Carrilet | Reus.cat
per Adrià de las Heras, Reus, Catalunya | 18 de febrer de 2022 a les 14:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest divendres, 18 de febrer de 2022, els reusencs han tingut una nova oportunitat per veure les diferències entre el govern municipal i l’oposició pel que fa al procés participatiu de la transformació urbanística del Carrilet. El grup municipal de la CUP, en un dels darrers dels punts del ple, ha presentat una moció per invalidar el procés participatiu al barri del sud de la ciutat. El govern, però, ha fet valer la seva majoria i ha rebutjat la proposta dels presentada al ple. Cal recordar que ara fa un any, el PSC ja va presentar una moció per tal que es fes una consulta sobre el futur del mercat; l'equip del batlle, Carles Pellicer, també la va rebutjar. 

El govern defensa que ha estat "un bon procés"Els anticapitalistes han instat el govern, sense èxit, a invalidar el procés participatiu del Carrilet, que han criticat per "falta de transparència". La cupaire Mònica Pàmies ha destacat que era "impossible", a l’hora de participar, "oposar-se a tot el projecte" de transformació del barri.

A més ha assenyalat "biaixos" per qüestions d’edat, de sexe i d’origen en el procés participatiu. Per això, la regidora ha assenyalat que aquesta metodologia "no s’adaptava" al reglament de participació ciutadana del consistori i ha demanat que es “facin valer les 9.000 signatures” en defensa del mercat del Carrilet.

La moció ha rebut el suport dels socialistes. El portaveu, Andreu Martín, ha alertat d'una “crisi de legitimitat” el govrn per la seva actuació en aquest aspecte. En defensa del govern, la regidora Marina Berasategui l’ha definit com “un bon procés”; i ha descrit Reus com un “municipi referent” en matèria de participació. La votació s'ha tancat amb 14 vots en contra la de la invalidació (els del govern), pels 12 a favor (a banda dels proposants, s'hi compten els suports de Cs, i del regidor no adscrit, Raúl Meléndez). 

AcordsEl debat sobre el Carrilet ha estat, doncs, un punt que ha marcat la sessió, conjuntament amb l’adeu de la regidora Montserrat Vilella. Pel que fa a l’inici del ple, els regidors han aprovat quatre modificacions de les ordenances fiscals. En primer terme, adaptar la plusvàlua al nou sistema de càlcul que va aprovar el govern de l’Estat. Una modificació aprovada amb els vots a favor de tots els partits, excepte el vot en contra de Ciutadans i l’abstenció de la CUP.

La modificació de l’ordenança reguladora de la taxa per la prestació de serveis urbanístics ha tirat endavant amb el suport de tots els regidors del ple. La regidoria d’Hisenda, de la mà de Mariluz Caballero, també ha presentat una exempció als negocis d’oci nocturn del pagament del servei de recollida de residus comercials i industrials. Una “mesura de suport” que només ha criticat la CUP, que ha assenyalat la falta de condicionants. “Aquesta exempció no està vinculada al fet que aquestes empreses conservin els llocs de treball que tenien abans de la pandèmia”, ha afirmat la regidora anticapitalista Mònica Pàmies, justificant el seu rebuig.

Pel que fa a la darrera proposta de la regidoria de Caballero, una modificació del preu de prestació del servei de transport públic de la ciutat, ha rebut els vots en contra del PSC i la CUP. L’oposició ha criticat la "falta de transparència" de la regidoria de Recursos Humans a l’hora de portar al ple la modificació del catàleg de llocs de treball del personal de l’Ajuntament. Així, socialistes, anticapitalistes i el regidor no adscrit han coincidit a l’hora d’assenyalar que el regidor del ram, Daniel Rubio, “no ha sigut transparent a l’hora de traslladar informació a les treballadores”. Tot i aquesta crítica, la modificació ha prosperat, també amb el suport de cupaires i Ciutadans.

El plenari també ha aprovat la incorporació de la capital del Baix Camp a l’Associació Mundial Internet RIPE-NCC. El ple també ha tirat endavant la modificació dels usos per al sector urbanístic de Mas Sunyer, que ara també tindrà un ús per a desenvolupament industrial. També ha prosperat una modificació del conveni de col·laboració amb Adif sobre la construcció del nou baixador i un pas inferior al seu entorn. Un canvi que, tal com ha explicat la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, ha sigut proposat pel Ministeri d’Hisenda.

En darrer punt, abans de començar les mocions de l’oposició, el plenari ha aprovat iniciar els tràmits per tirar endavant la futura Oficina Municipal de Rehabilitació, a partir d’un conveni amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya. Aquesta nova institució servirà per coordinar, informar, i assessorar sobre programes d’ajuts per a rehabilitació d’habitatges i millores d’eficiència energètica, segons ha detallat la regidora de Coneixement i Habitatge, Teresa Pallarès. Un punt que ha rebut el rebuig de cupaires i socialistes.

Edgar Fernández ha criticat la línia de treball de la regidoria, i ha afirmat que “es necessiten canvis” en matèria d’habitatge. Al seu torn, la regidora socialista Ana Martínez, ha criticat la despesa que suposarà aquesta oficina, ja que la subvenció de l’Agència d’Habitatge de Catalunya no cobreix tots els aspectes.

Una aplicació per a acompanyar la gent granLa primera moció del grup de Ciutadans, en relació amb permetre pagaments a través de Bizum en els tràmits municipals, ha sigut rebutjada pel ple. Però la segona, que pretenia la creació d’una aplicació mòbil municipal per a l’acompanyament de voluntaris a la gent gran, ha sigut aprovada tot i que amb una esmena presentada per la regidoria de Salut.

El Partit Socialista ha presentat també una moció a favor de la inclusió financera de la gent gran. Aquesta proposta assenyala el tancament de les oficines bancàries a la ciutat, una mesura que deixa en situació de desigualtat a les persones grans. Així, el portaveu del PSC, Andreu Martín, ha encoratjat a seguir l’exemple del Vendrell, que des de principis d’any intenta resoldre aquestes situacions. El consistori ha presentat una esmena a la proposta dels socialistes, que instava el govern a “estudiar mesures impulsades en altres municipis”, i que ha sigut aprovada.

Sobre la PastoretaEls socialistes, a través de Daniel Marcos, han instat el govern a millorar la situació del barri Pastoreta, ja que “l’atenció que rep no és la mateixa que la del centre de la ciutat”. I ha advertit que els ciutadans de la zona es queixen de la seguretat i l’estat de la via pública.

Una mesura que Marta Llorens de la CUP ha titllat de “treball previ per a les eleccions de 2023”. Finalment, no ha prosperat a causa del vot contrari dels regidors del govern. Tampoc han estat de sort els independentistes en l'altra moció defensada, l'última de l'ordre del dia, referent a l’optimització de la gestió de pous i mines municipals. El govern hi ha votat en contra. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: