1 de 10
LITERATURA

La vida i les estrelles, les estrelles i la vida

Blanca Busquets publica "Constel·lacions"

Blanca Busquets | Cedida
per Jordi Cervera Nogués, Reus, Catalunya | 18 de febrer de 2022 a les 00:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 18 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Blanca Busquets (Barcelona, 1961), es guionista de Catalunya Ràdio i es va estrenar com a narradora l'any 2002, amb Presó de neu i des d'aleshores s'ha anat consolidant com una de les veus més sòlides i interessants de la nostra narrativa, un fet que queda demostrat amb les seves novel·les i amb guardons com el Premi Llibreter 2011 per La nevada del cucut i l'Alghero Donna 2015 per la traducció a l'italià de La casa del silenci.

Ara acaba de publicar a Proa Constel·lacions, el número onze de la seva producció i un llibre ambiciós i profund que, malgrat tractar-se d'una novel·la de ficció, manté punts de contacte amb la història familiar de l'autora. De fet la Blanca ha explicat que la gènesi del projecte arrenca quan li regala el llibre Patria de Fernando Aramburu al seu pare. Un cop llegida li va explicar una història personal que tenia certs punt en comú. El pare de la Blanca, enginyer tèxtil, va muntar una fàbrica d'acabats a Pamplona als anys seixanta però al cap d'un temps tota la família es va veure obligada a tornar a Catalunya per les amenaces d'ETA.

Blanca Busquets, tot i que no tenia cap intenció de traduir fil per randa les vivència familiars, sí que va veure de seguida que allí s'hi amagava una bona història i d'allí neix Constel·lacions, un títol que lliga perfectament amb dos dels eixos, els lligams íntims que s'estableixen entre els membres de la família i la devoció que el patriarca sent per l'astronomia, una manera sòlida d'establir llaços que, de vegades resulten evidents pels observadors externs i totalment invisible pels protagonistes.

La Blanca tracta amb habilitat i subtilesa el tema ETA, sempre complicat i gens trivial i el casa perfectament amb totes les històries que van i venen entre els diferents integrants del nucli familiar. Tots els personatges, com no podia ser d'altra manera, tenen la seva pròpia historia que es va mostrant de manera individual però també en contraposició amb la de la resta. El resultat és una sòlida i poderosa catifa teixida de manera hàbil que manté també alguns dels trets marca de la casa com situar personatges amb conflictes personals en moments o situacions històriques concretes. Aquí agafen pes el conflicte basc, les accions d'ETA i la guerra civil que va viure l'avi.

Secrets, silencis, dèries personals, diferents maneres de mirar una mateixa realitat, històries petites i grans esdeveniments i les estrelles com a fil conductor invisible però poderós, basteixen l'esquelet i la musculatura d'aquesta novel·la que, com és habitual en Blanca Busquets, aconsegueix deixar pòsit i encertar a la diana.   
 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: