Aquest article es va publicar originalment el 17 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'any passat, la col·laboració de la regidoria de Benestar Social, que lidera el
Programa de Gestió Alimentària de Reus, amb la
Fundació Espigoladors, una empresa social que treballa per a l'aprofitament alimentari, va aportar
83.844 quilos de verdura i fruita, sigui amb espigolades o donacions de la cooperativa d'Artesa de Segre. De tota aquesta quantitat, només hi ha una part "molt petita" que es va haver de desaprofitar, "la majoria de vegades perquè el producte era massa madur", segons s'ha argumentat des del consistori de la capital del Baix Camp.
Més voluntaris
En concret, de gener a desembre de 2021, es van fer 31 espigolades, que van comptar amb la participació de
361 persones voluntàries i que van aportar 83.844 quilos de fruita i verdura d'agricultura ecològica valorats en
53.845 euros. Tot plegat ha format part dels lots d'aliments repartits per la Xarxa de Distribució d'Aliments i de les carmanyoles repartides pel Menjador Social de Reus, destinats a les famílies de la ciutat en situació de vulnerabilitat. El cost d'aquesta col·laboració per a la regidoria de Benestar Social ha estat de 12.000 euros.
La pròxima espigolada serà d'espinacs i es farà a Riudoms aquest divendres, 18 de febrer, al matí. L'any anterior, el 2020, es van aportar 30.306 quilos. La clau d'aquest augment "considerable", segons fonts municipals, ha estat la participació, ja que el 2020 es van fer 36 espigolades amb la participació de 268 persones i el 2021, 31 amb 361 participants. Així doncs, amb cinc espigolades menys aquest darrer any es van recollir més quilos de producte. La majoria d'espigolades s'han fet en els terrenys que la cooperativa d'Artesa de Segre té a
Cambrils. A més, aquesta iniciativa ha comptat amb la col·laboració del Taller Baix Camp com a responsable de la recollida, el triatge i la distribució dels aliments recuperats del Programa de Gestió Alimentària de Reus.
Com participar-hi?
Quant a les persones voluntàries, des de l'organització de les espigolades s'ha volgut destacar la participació de quatre joves que formen part del projecte de dinamització cívica per a l'emancipació juvenil, inclòs en el contracte programa de la Generalitat.
Tothom que vulgui participar-hi es pot inscriure a través d'aquest
enllaç. La Fundació Espigoladors és una empresa social que des del 2014 treballa per a l'aprofitament alimentari d'una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible. L'activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida del seu projecte és l'activitat d'espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.