1 de 10
societat

Reus obre un centre d'anàlisi de drogues per assessorar i garantir un consum més segur

El servei està adreçat a tots els consumidors, especialment, a les persones amb problemes socials

Dos membres de l'associació analitzant substàncies estupefaents a l'ISOLAB el primer laboratori de la demarcació de Tarragona que analitza drogues | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 16 de febrer de 2022 a les 17:16 |
Aquest article es va publicar originalment el 16 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Associació Reus Som Útils (ARSU) obrirà aquest dijous el primer espai d'anàlisi de substàncies estupefaents a la demarcació de Tarragona. El servei assessorarà els usuaris sobre els components de les drogues i en detectarà la seva puresa. El projecte vol esdevenir una eina educativa per trencar tabús i garantir-ne un consum més segur.

Més enllà d'arribar als joves que consumeixen en l'oci nocturn, vol ajudar les persones que es droguen al carrer i tenen problemes socials. A més, també servirà per monitorar i aportar dades als sistemes d'Alerta de Catalunya i per a l'Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies. L'espai estarà obert els dijous a la tarda.

Els tècnics de l'associació han començat a analitzar substàncies estupefaents per determinar els components de drogues, com ara la cocaïna o l'heroïna. El procés d'anàlisis té una durada d'uns vint minuts i en permet determinar la seva puresa. Segons ha explicat l'antropòleg del Servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Reus i secretari de l'entitat, Toni Llort, la compra de drogues per Internet va a l'alçada i moltes vegades els consumidors no saben ben bé que ingereixen, sobretot quan els venedors no són de "confiança" o coneguts.

"Els consumidors habituals requereixen una anàlisi exhaustiu i quantificat per mesurar i gestionar els seus riscos", ha afirmat Llort. En aquest sentit, ha assegurat que conèixer amb exactitud el que es consumeix ajuda a canviar conductes de consum. A tall d'exemple, ha assenyalat que si els consumidors s'adonen que paguen 60 euros per una cocaïna adulterada (amb un 60% de cafeïna i paracetamol), llavors es poden replantejar si busquen drogues més pures o bé si les deixen de consumir.

Comparteix opinió el president de l'ARSU i consumidor, Joaquim Gómez, que destaca que el servei ajudarà a conscienciar a les persones consumidores. "Les drogues no deixaran d'existir, estan al carrer, la gent les pren i hem de prevenir i reduir danys", ha dit Gómez. El president també ha defensat que s'haurien de fer polítiques menys agressives i no pensades per castigar els drogoaddictes.

Trencar tabús sobre les droguesDe fet, trencar els tabús sobre les drogues és un dels principals objectius del nou servei, així com esdevenir un punt de referència pels usuaris. "Volem generar confiança entre la gent que consumeix en la clandestinitat perquè quan tinguin un problema ens vinguin a nosaltres i, així poder-los derivar a altres serveis d'addicions", ha afegit Llort.

El servei no només va adreçat a persones consumidores en l'àmbit de l'oci nocturn o bé pels anomenats consums normalitzats sinó que també està dirigit als usuaris del centre La Illeta i del Servei d'Addiccions i Salut Mental. Així, des del centre confien que reuniran una desena de persones mensualment. A banda, la iniciativa també recollirà dades per als sistemes d'Alerta de Catalunya i per a l'Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies. L'espai de Reus és el primer que es posa en marxa a la demarcació tarragonina.

A Barcelona ja existeix un centre d'aquestes característiques des de fa anys. Des de l'associació esperen que se'n puguin obrir d'altres arreu del territori per fer xarxa i per facilitar que els usuaris d'aquest servei no s'hagin de desplaçar fins a la capital del Baix Camp. "A Reus funcionarà molt bé perquè hi ha molt consum; necessitàvem aquest servei", ha tancat Gómez.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: