CAMBRA DE COMERÇ DE REUS

Fernández Seijo alerta a l’empresariat sobre els riscos personals que poden incórrer en alguns concursos de creditors

El magistrat ha pronunciat la ponència “Riscos i oportunitats a l’empresa derivats de la crisi econòmica actual”

Intervenció de José María Fernández Seijó | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 16 de febrer de 2022 a les 15:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cicle Tribuna Cambra, que organitza la Comissió Jurídica d’Empreses de la Cambra de Reus presidida per Virginia Peña, ha comptat aquest dimecres amb la presència de José Maria Fernández Seijo, magistrat del Jutjat Mercantil número 11 de Barcelona. En la seva intervenció, basada en els riscos i les oportunitats a l’empresa derivats de la crisi econòmica actual, ha dit que com a reacció a la Covid 19, es produirà un canvi de model econòmic amb la consolidació  del teletreball, la revolució tecnològica, la transformació del sector serveis i també el sector turístic. “La realitat que tindrem a partir del març i de l’abril d’aquest any serà molt diferent i per això ens hem de preparar per a tot allò que arribarà i que té molts riscos. No cal  ser catastrofista, però s’ha de treballar amb dades reals que serveixin per avaluar els possibles riscos”, ha dit. En aquest sentit,  Fernández Seijo ha llançat un missatge d’alerta a l’empresariat sobre les responsabilitats personals que pot incórrer pels deutes de la seva empresa en cas de concursos de creditors.
 
Per aquest motiu, el magistrat ha recomanat estar molt alerta per tot allò que pugui derivar de la situació d’insolvència en qualsevol empresa. Ha presentat casos en els quals diversos administradors d’empreses estan ara mateix amb demandes personals per responsabilitat per casos de fa deu anys. “Als tribunals hi ha un decalatge de sis o set anys i alguns administradors estan rebent demandes d’una societat que van tancar en aquella època, amb uns interessos molt alts, ja que s’apliquen des del moment d’instrucció del cas i també incorporen les costes del procés”, ha dit i ha afegit que el 60% dels casos que ara mateix estan als jutjats mercantils responent a aquesta casuística.
 
Un altre dels riscos que ha alertat Fernández Seijo són les societats que no dipositen els comptes al registre, un cas que pot provocar nombrosos problemàtiques, tot i que el propi administrador pugui anant fent-se càrrec de les pèrdues amb els seus propis recursos. Precisament per ajudar a prevenir aquests riscos, Fernández Seijo ha posat com a exemple els països nòrdics que tenen un sistema d’alertes precoces, gràcies al control d’organisme similar a les Cambres de Comerç del nostre país, que ofereixen informació de la salut comptable i financera d’una empresa, alerten de possibles riscos sobre les línies de crèdit i finançament i també alerten dels problemes que poden sorgir pel canvi en les condicions de les garanties i avals personals que s’estan demanant als administradors de les societats.
 
Per últim, en la seva ponència a la sala d’actes de la Cambra de Reus, el magistrat ha recordat l’obligació d’anar al jutjat per demanar concursos de creditors quan la situació financera i comptable de l’empresa així ho reclama per evitar problemes i sancions posteriors i perdre l’oportunitat d’una segona oportunitat per reestructurar els deutes, un cop s’ha resolt els deutes amb la Seguretat Social, Hisenda i els treballadors.
 
Un magistrat de llarga experiència
 
Fernández Seijo és Llicenciat en dret per la Universitat Complutense. Magistrat de la Secció quinzena de l'Audiència Provincial de Barcelona. Ha format part de la secció especial de la Comissió de Codificació per a la reforma concursal - anys 2009/2010- que va elaborar els esborranys de la que seria llei 38/2011 de reforma concursal.
 
Ha acudit al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya en qualitat d'expert per a reformes processals i mercantils.
 
Té àmplia experiència docent tant a col•legis professionals com a universitats - especialment a les catalanes – i a la formació de jutges i magistrats espanyols i estrangers. Ha intervingut a diverses publicacions col•lectives - prop de 100 - tant en matèria processal com en matèria civil i mercantil. Actualment acaba de publicar un llibre sobre contractació i concurs i un altre sobre tutela de consumidors en processos judicials.
 
L’any 2012 fou finalista al guardó El català de l’any que lliura El Periódico per haver portat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea els processos de desnonament, una iniciativa que va resultar clau per forçar la reforma de la llei hipotecària espanyola i que els afectats puguin defensar-se de les clàusules abusives.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: