1 de 10
URBANISME

L'Ajuntament de Tarragona renova el parc Francolí

El consistori preveu acabar abans del mandat el nou skatepark de la zona del Miracle

María José López, Xavier Puig i Elvira Vidal, aquest matí al parc Francolí. | Tjerk van der Meulen
per Nació Tarragona, Tarragona | 16 de febrer de 2022 a les 09:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest dimarts el projecte de millora per al Parc del Francolí, que contempla actuacions a l'skatepark, ja realitzades, i en l'enllumenat, millora de l'enjardinament i mobiliari urbà, així com un inventari de l'arbrat, amb intervencions que començaran de forma imminent durant aquest mes de febrer i altres que s'allargaran durant tot l'any.

Amb aquest projecte, l'Ajuntament ha volgut condicionar l'espai des de diferents àmbits per millorar l'experiència i la seguretat de les persones que en fan ús; i atraure més gent a unes instal·lacions renovades i més amables per a la ciutadania.

En el cas de l'skatepark, les actuacions acaben de finalitzar i per tant ja són visibles a l'espai. En concret s'han renovat els mòduls i rampes de salt, que estaven en mal estat, i s'hi han instal·lat diferents elements per millorar la seguretat de l'equipament, que ja es pot utilitzar des del passat 30 de gener amb els nous elements.

"Aquesta actuació era molt demanada pels usuaris i usuàries de la instal·lació i forma part d'un seguit d'intervencions per millorar els equipaments esportius a l'aire lliure, que són una eina clau per posar la ciutat i l'espai públic al servei del benestar de les persones" ha destacat la consellera d'Esports de l'Ajuntament de Tarragona, María José López durant la presentació per referir-se a les millores realitzades a l'espai, alhora que ha avançat que l'equipament "es complementarà amb l'skatepark de la zona del Miracle, en el qual ja hi estem treballant per fer-lo realitat durant aquest mandat". L'actuació ha tingut un cost de 23.951,95 euros i ha estat realitzada per l'empresa Happyludic.

Millorar l'enllumenat, clau per a un urbanisme feminista


La intervenció al Parc Francolí és fruit d'una inspecció nocturna per detectar les zones fosques del parc i comprèn la instal·lació de 5 nous punts de llum amb lluminàries d'halogenurs metàl·lics, en dos camins del parc; més un punt nou amb 2 focus LED en una zona de jocs infantils i la col·locació d'un últim focus d'halogenurs metàl·lics addicional, en una columna ja existent, per reforçar una altra zona del parc. En total 8 punts de llum addicionals.

El conseller de Territori, Xavi Puig, ha destacat que "la il·luminació és un element fonamental en l'aplicació d'un urbanisme amb perspectiva de gènere que contribueixi a assegurar la tranquil·litat i la llibertat de totes les persones als espais públics" i s'ha mostrat convençut que la iniciativa incrementarà l'ús del parc. Puig apunta que "volem reforçar els punts foscos que vam detectar i després d'analitzar-ho i parlar-ho amb els veïns, ja els tenim ubicats".  

Els treballs ja estan adjudicats amb un cost de 19.864,92 euros. L'execució es realitzarà durant les properes setmanes.  

Un inventari d'arbres per definir actuacions estratègiques


La Conselleria de Parcs i Jardins ha iniciat un projecte d'inventariat dels arbres a l'entorn urbà. Aquest estudi de camp, tant necessari a la ciutat, ha engegat ja al Parc Francolí gràcies al conveni de col·laboració amb l'Institut d'Horticultura i Jardineria de Reus, que disposa d'una Borsa de treball en les diverses especialitats formatives que imparteix. Així doncs, des de principis d'any, tres alumnes estan treballant el en Pla d'arbrat a través de la Formació Dual.

La possibilitat de censar els arbres en l'espai urbà mitjançant aquest conveni, està sent una solució efectiva per realitzar un estudi previ a fi i efecte de la posterior elaboració d'un pla estratègic per conservar l'arbrat existent. Aquest pla estratègic compta amb treballs previs com la tria dels espècimens en funció de la seva localització, les preferències de la població i el seu posterior tractament; ja sigui l'esporga, el tractament preventiu de plagues, afectacions als paviments o el tractament de les restes; entre d'altres.  

Segons la consellera de Parcs i Jardins, Elvira Vidal, "la idea es nodrir el mapa de la ciutat amb unes dades que han d'agrupar l'inventari dels arbres existents en l'entorn urbà i al Parc Francolí en concret" per finalment "dur a terme una actualització del catàleg d'arbres monumentals i d'interès local, per incloure's al POUM".

Projecte d'arranjament


Des de la Brigada Municipal s'ha elaborat un projecte de millora al sector sud del parc, que comptarà, principalment, amb la instal·lació d'un nou espai agility per gossos; l'arranjament de la zona de la guingueta per a fer-lo més accessible i ordenat; la remodelació de la zona de pic-nic i la instal·lació de nou mobiliari urbà com bancs, fonts i papereres.  

Pel que fa als treballs de jardineria, que el projecte també contempla, està previst un nou sistema de reg per goteig de talussos i parterres; una actuació sobre la jardineria dels talussos fent neteja, poda i plantació segons les necessitats i la neteja de grafits al mobiliari urbà i casetes d'obra.  

La consellera de Parcs i Jardins, Elvira Vidal, apunta la importància d'aquest projecte ja que "tractant-se d'un parc referent a la ciutat, tant per la seva ubicació privilegiada com per la seva encertada diversificació d'usos, dirigits a un ampli ventall d'edats i aficions, es fan absolutament necessàries aquestes intervencions". Es preveu que tinguin una durada de sis mesos i compten amb un pressupost de 195.510,57 euros.

Finalment el conseller de Territori, Xavi Puig, ha volgut tancar la roda de premsa expressant que aquest "es un pla de millora integral que comporta tasques en diferents àmbits i de diferents magnituds"; però amb un mateix objectiu, que es el de "millorar el parc per millorar en extensió el barri del Francolí, acordat amb els veïns i veïnes".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: