SOCIETAT

Comença la construcció del nou edifici del servei d'atenció a menors víctimes d'abús sexual a Tarragona

La nova Barnahus, que obrirà les portes al setembre, es construirà a mida al Complex Educatiu

per Redacció, Tarragona | 15 de febrer de 2022 a les 19:49 |
Un dels espais del Barnahus | ACN
Aquest dimarts comencen les obres a Tarragona del nou edifici que acollirà la Barnahus (casa dels infants, en islandès), el servei d’atenció a l’abús sexual infantil, que és únic i pioner a tot l’Estat. Aquest servei va entrar en funcionament el 2020 en l’actual edifici que era provisional, a l’espera de la construcció de l’emplaçament definitiu. Està previst que les obres acabin al setembre d’aquest any; tot i que durant aquest temps la Barnahus continuarà funcionant amb normalitat a l’edifici actual.

El nou edifici, ubicat també al Complex Educatiu de Tarragona, a pocs metres de l’emplaçament actual, serà de fusta, fet a mida i cercarà la millora de l’eficiència energètica i un major confort de les persones ateses i professionals. El projecte arquitectònic contempla una instal·lació sostenible que disposa, entre d’altres, de plaques solars i aprofitament d’aigües residuals.

Paral·lelament, s’està desenvolupant com a projecte educatiu el disseny d'un arboretum conformat per espècies arbòries, arbustives i de flor pròpies de la nostra latitud, resistents a la sequera i de baix manteniment, amb la participació dels alumnes de l'institut d'horticultura de Bellisens de Reus, els alumnes del PFI de l'institut Pere Martell i del PFI de l'institut Cal·lípolis. L'espai resultant serà una zona de passeig, i educativa, que restituirà els pins que s’han hagut d’arrencar per a construir el nou edifici.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial de vuit persones i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic, etc.

Durant l’any 2021, el servei integral d'atenció als infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals de Catalunya ha atès 171 infants i adolescents. Vist els bons resultats del centre a Tarragona, i per tal de continuar treballant per millorar la prevenció i la detecció dels abusos sexuals a menors i evitar la revictimització dels infants i adolescents víctimes d’aquests abusos, el Departament de Drets Socials estendrà la xarxa d’unitats integrades d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals a tot el territori, amb un total de 13 centres, almenys un per vegueria.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: