1 de 10
Societat

Segona retirada de residus generats a una plantació de marihuana desmantellada a Mont-ral

Per accedir al barranc del Mas d'en Verd, una cinquantena de voluntaris han utilitzat cordes per superar el desnivell

Dos voluntaris retiren deixalles d'una de les plantacions de marihuana desmantellades a Mont-ral | ACN
per Reusdigital.cat, Mont-ral | 13 de febrer de 2022 a les 14:07 |
Aquest article es va publicar originalment el 13 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El barranc del Mas d'en Verd, al terme municipal de Mont-ral (Alt Camp), torna a lluir el seu aspecte natural després que una cinquantena de persones hagin retirat els residus generats a una de les plantacions de marihuana desmantellades aquest estiu. El coordinador de l'associació Molí del Fort, Rubén Alcázar, ha assenyalat que les deixalles acumulades –com ara raticides o adobs- perjudiquen la flora i la fauna de la zona, catalogada com a PEIN. L'alcalde de Mont-ral, Francesc Xavier Pagès, ha agraït la tasca del voluntariat i ha insistit en la necessitat que les administracions supramunicipals s'impliquin en la causa. Per arribar fins a l'antic campament, els voluntaris han hagut d'utilitzar cordes per superar els desnivells del barranc.

A diferència de la primera acció impulsada des del voluntariat, en aquesta ocasió l'accés a les antigues plantacions de marihuana ha estat més complicada per l'orografia de l'entorn. Es tracta d'una característica que segons l'alcalde de Mont-ral, Francesc Xavier Pagès, permet que els cultivadors de marihuana passin més desapercebuts tant a veïns com als cossos policials. Tot i això, juntament amb altres municipis, ha reiterat la necessitat de comptar amb més presència policial per evitar que s'instal·lin nous campaments a partir de la pròxima primavera.

Durant l'estiu passat, els Mossos d'Esquadra van localitzar i desmantellar set plantacions de marihuana a l'entorn de Mont-ral. Segons Pagès, fins al 2020 no van tenir constància de cap campament d'aquest tipus i ha assenyalat que l'estat de pandèmia podria haver tingut una afectació directa a la seva proliferació. Les entitats ecologistes denuncien que després dels operatius policials, els residus generats per les persones que es feien càrrec de les plantacions no eren retirats degudament i representaven un risc per a l'entorn natural. El coordinador de l'associació Molí del Fort, Rubén Alcázar, ha posat el focus en el perill que suposen les deixalles químiques per a la biodiversitat de la zona, així com la presència de plàstics de gran embalum. Més enllà de químics per a la cura de les plantes de marihuana, durant el desmantellament del campament també s'han retirat nombrosos objectes que els cultivadors utilitzaven durant el seu dia a dia, com ara productes alimentaris, matalassos o fins i tot piscines per retenir l'aigua per al conreu.

Retirada en cadena

En aquesta ocasió, les deixalles que s'han recollit corresponien a una plantació que s'havia amagat prop del barranc del Mas d'en Verd, una zona de difícil accés. El plugim de la passada nit tampoc ha facilitat la baixada dels voluntaris, ja que el camí relliscava i afegia una dificultat més. Davant d'aquest escenari, la participació ciutadana ha estat clau per retirar tota la porqueria a través de cadenes humanes.

Un cop classificada la brossa, els participants han acabat la jornada amb un dinar de germanor. Després d'aquesta acció, quedaran pendent de netejar quatre campaments més que es van localitzar l'estiu passat al terme municipal de Mont-ral. S'espera que es torni a fer a través de la crida de voluntaris, tot i que de moment no hi ha data.

Una reivindicació compartida

La reclamació dels consistoris per tenir més presència policial i fer front a la proliferació de les plantacions de marihuana ve de lluny; al mes d'octubre diversos ajuntaments de les muntanyes de Prades van fer front comú per denunciar la situació d'inseguretat i neguit que provoquen a les poblacions. Un dels altres pobles que també ha començat a netejar les zones afectades per les plantacions de marihuana desmantellades ha estat Querol, a l'Alt Camp. En aquest cas, el consistori ha contractat quatre pagesos que recullen en un remolc les deixalles acumulades en zones forestals del terme municipal. La iniciativa s'allargarà fins al mes de març amb actuacions setmanals.

En aquest sentit, Pagès s'ha mostrat comprensiu amb el paper de les administracions supramunicipals, però alhora ha insistit en la necessitat que s'impliquin en futures accions. Per la seva part, Alcázar ha assenyalat que caldria que les administracions posessin en marxa un protocol per saber com actuar en relació a les deixalles que es deixen al medi natural un cop es desmantellen aquestes plantacions.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: