1 de 10
OBRES I MILLORES

Dimarts comencen les obres de la rambla de Jaume I, de Cambrils

Dilluns s'hi prohibeix l'estacionament i s’anirà restringint la circulació de manera gradual

Una imatge d'arxiu de la rambla de Jaume I, a Cambrils | Google Maps
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 11 de febrer de 2022 a les 17:28 |
Aquest article es va publicar originalment el 11 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Cambrils està treballant en els últims detalls de reorganització de la mobilitat i atenció a la ciutadania abans de començar les obres de la rambla de Jaume I i els carrers adjacents. L’objectiu, han assenyalat des del consistori, "és posar tots els mitjans i obrir tots els canals possibles per aconseguir una comunicació fluida durant l’execució dels treballs i reduir les molèsties que pot provocar una remodelació d’aquesta envergadura en el dia a dia del veïnat, establiments comercial i serveis afectats".

Des de finals de l’any passat s’estan duent a terme reunions de coordinació internes amb totes les àrees municipals i empreses implicades en l’execució de les obres, les afectacions de mobilitat, la seguretat i els serveis. El passat 13 de gener es va celebrar la primera reunió ciutadana de seguiment, que tindrà periodicitat mensual, amb la participació de 6 entitats representatives del veïnat i els comerços. El 26 de gener es va obrir el punt d’informació de les Basses, on s’exposa el projecte. La informació també es recull al web http://primerlespersones.com. A les Basses, el batlle, Oliver Klein, i regidors del govern, reben el veïnat en determinades franges horàries que es poden consultar aquí.

Canvis en la circulació i l'estacionamentLes obres començaran el proper dimarts 15 de febrer, que és quan l’empresa adjudicatària, Gestión Ingeniería y Construcción de la Costa Dorada SA (GICSA), començarà a col·locar les tanques per delimitar l’àmbit d’obres. Això implicarà que des del dilluns ja es prohibirà l’estacionament a la rambla i s’anirà restringint la circulació de manera gradual fins que el 18 de febrer aquesta via i els carrers transversals quedaran totalment tallats al trànsit rodat (Juan Sebastian Elcano, Roger de Flor, Sant Pere i Roger de Llúria).

La circulació interna i de repartiment de mercaderies es desviarà pel carrer de Cristòfor Colom, d'Esteve Anguera i de Pau Casals, mentre que pel trànsit general es crearà una anella alternativa més àmplia pel carrer d’Andalusia, Molí d’Avall, plaça de la Concòrdia, un tram de Cristòfor Colom, la rambla del Regueral, l'avinguda de la Diputació, el passeig de les Palmeres i el passeig de Sant Joan Baptista. Les obres també tindran afectacions als carrers de Colom i de Pau Casals en forma d’anella de serveis. Per aquest motiu s’haurà d’ampliar el carril de circulació per absorbir el trànsit intern facilitant el pas de camions i reubicant algunes zones d’aparcament especial.
 

Plànol de les obres Foto: Cambrils.cat


En aquest sentit, queda suspès l’estacionalment al lateral del carrer de Colom, on s’hi ha ubicat l’estacionament de motocicletes en cordó i la zona de càrrega i descàrrega que substitueix al que hi havia a la rambla. També s’ha retirat el lateral esquerre d’estacionament del carrer de Ramon Llull, s’han retirat cinc places d’estacionament del carrer de Vinyols i s’ha modificat una zona d’estacionament de motos del carrer de Pau Casals (al que es podrà accedir des del carrer d'Esteve Anguera).

Cal destacar que els vianants podran seguir passant pels carrers en obres perquè els treballs es dividiran en dues fases. En primer lloc es treballarà sobre el centre de la calçada per soterrar els serveis i els vianants podran passar a peu per la vorera. Un cop realitzades les obres de canalització, es començarà a treballar a les voreres i els vianants guanyaran tot l’espai de la calçada, amb passeres provisionals per accedir a habitatges i comerços.

Les zones reguladesL’empresa municipal Aparcam ha previst activar i ampliar la zona blava l’aparcament del parc del Pescador i del barri del Regueral per augmentar la rotació de vehicles i conseqüentment l’oferta d’aparcament de proximitat per cobrir les necessitats dels serveis públics, els comerços i l’hoteleria.

A partir del dia 14 de febrer entrarà en funcionament la zona regulada en els següents carrers (horari de dilluns a divendres de 10 a 1 i de 5 a 8 i dissabtes de 10 a 1): parc del Pescador, carrers Cristòfor Colom, Drassanes, Hug de Montcada, Esteve Anguera, Galceran Marquet, Vinyols, Rambla del Regueral i carrer Manuel de Falla.

D’altra banda, per compensar el dèficit d’aparcament que generaran les obres, el pàrquing concessionat de la plaça de l’Ajuntament de Cambrils ha abaixat les tarifes i properament els aparcaments privats ubicats a la zona turística i comercial també anunciaran les seves ofertes. Paral·lelament, l’Ajuntament està estudiant l’ampliació de les places d’aparcament en zones properes i la creació d’aparcaments dissuassoris, que s’implementaran de manera progressiva segons les necessitats que sorgeixin durant les obres.

Entre aquestes mesures, es preveu la reordenació i ampliació de les places de l’aparcament dissuassori de davant de l’Aldi del vial del Cavet i de l’aparcament dissuassori del camí de la Creu; la creació de noves places al voltant del Teatre Auditori i la reorganització de l'espai per guanyar places d’aparcament als carrers Tramuntana i Mestral.

Els autobusosA partir del 14 de febrer, s'eliminen les parades del Port Nàutic i de la Rambla Jaume I de l’autobús urbà. La parada més propera serà la de Creu de la Missió (marquesina). Aquesta modificació comportarà alteracions en els horaris i recorregut de les línies, que respecten en la mesura del possible les hores punta de mobilitat educacional i laboral. Els horaris es poden consultar al web https://www.cambrils.cat/aparcam.

Pel que fa a l’autobús interurbà, s’elimina la parada de la rotonda del Club Nàutic, s’amplia temporalment parada de bus de l’avinguda Diputació amb la intersecció de la Rambla Regueral  i se’n crea una de nova entre els carrers de Mont-roig i la rambla del Regueral. Aquesta situació tindrà una durada limitada ja que en el tram de Rambla Jaume I entre el carrer de les Drassanes i el club Nàutic només es renovaran els serveis soterrats i els treballs duraran menys que la resta de l’obra.

El projecteLa rambla es transformarà en una via de plataforma única amb espais verds, mobiliari urbà i prioritat per a vianants. La versatilitat d’una urbanització a un sol nivell, que s’adapta a les diferents amplades del carrer, permetrà adequar la rambla a les necessitats de cada moment. En aquest sentit, es contempla que inicialment la via tingui dos carrils amb dos sentits de circulació, voreres amples, parterres enjardinats i places d’aparcament en línia en diferents zones, incloent places de càrrega i descàrrega.

Posteriorment, de manera progressiva, quan hi hagi alternatives de mobilitat, està previst que es converteixi en un espai exclusiu per a vianants i micromobilitat. En diferents fases la circulació es reduirà i deixarà pas a una vianalització de la rambla, amb la instal·lació de pilones al final dels trams dels diferents carrers per regularitzar la càrrega i descàrrega a hores convingudes i evitar el pas de vehicles en hores determinades.

El projecte, obra de l’arquitecte municipal Víctor Pujol, preveu una mitjana central enjardinada, que actua de rasa drenant com a suport a la xarxa dels nous col·lectors d’aigües pluvials i agrupa els elements de mobiliari (aparca bicis amb carregador elèctric), enllumenat, arbrat i contenidors de superfície. D’aquesta manera s’alliberen les voreres d'obstacles que puguin reduir l'amplada útil del passeig. L’alineació de l’arbrat s’allunya de les façanes i els seus voladissos i permet que l'arbre es pugui desenvolupar bé.

Al costat, es preveu una franja d’aparcament lineal restringit i acotat amb un ús esporàdic i limitat, a les zones amb menys càrrega comercial (cases de pescadors). A la plaça de l'Aragó, la pavimentació serà amb llamborda i anirà de façana a façana per reforçar la idea de plaça, que ha de permetre acollir determinades activitats amb la possibilitat de restringir el trànsit, com a la resta dels trams de la rambla. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: