1 de 10
ANÀLISI POLÍTICA

On volem anar, amb el Carrilet?

El govern municipal presenta amb “satisfacció” els resultats del procés participatiu del sud del terme, mentre part de l'oposició el descriu com una “presa de pèl”

Punt d'Interacció Mòbil del procés participatiu a l'entorn del Carrilet | Ajuntament de Reus
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 23 de febrer de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dies enrere, la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals en funcions, Marina Berasategui, va presentar per als mitjans de comunicació locals els resultats del procés participatiu del Carrilet. Ho va fer unes hores abans d'una audiència pública oberta al veïnat, i que es va celebrar de manera telemàtica, tot i que en aquell mateix moment una cèlebre entitat social de la ciutat organitzés un acte presencial al qual es van sumar desenes de persones.

En essència, la també regidora d'Urbanisme del consistori va subratllar la “satisfacció” del govern municipal pel desenvolupament del projecte, en especial perquè al seu parer s'ha detectat certa “confluència” entre el que ha previst fer l'equip de l'alcalde al sud del terme i el que han assenyalat els ciutadans a través d'enquestes i debats.

Un procés “merament estètic”, per als cupairesL'endemà, la CUP va analitzar el procés en qüestió per afirmar que aquest ha estat “merament estètic” i, en definitiva, una “presa de pèl”. Un dels arguments de la regidora Mònica Pàmies, en aquest sentit, es va centrar en el mercat, sobre el qual el procés no ha inclòs cap pregunta directa a l'enquesta. A l'estiu farà un any, per cert, que el batlle Carles Pellicer i la vicealcaldessa Noemí Llauradó van presentar la seva voluntat de “transformar” el barri per tal que esdevingui, al futur, “una nova centralitat”.

Aquesta última va assenyalar que tot i el tancament del mercat, previst un oportú 2024, més enllà de l'actual mandat, el nou Carrilet comptarà amb un “punt de venda de producte fresc” al qual “podríem anomenar mercat”. A la roda de premsa dels resultats del procés, els periodistes van preguntar sobre aquest equipament, les previsions del govern i els detalls corresponents. La resposta, ja habitual en aquest mandat de còmoda majoria per a l'alcalde i els seus aliats, és que “en el seu moment” s'explicarà el que convingui.

La presentació del projecte per al Carrilet, l'any passat, pren ara una especial rellevància si es té en compte que el govern la va usar per avançar que la “transformació” s'articularà a través de diversos eixos: el jovent, la cultura, la mobilitat i l'habitatge. Pel que fa als equipaments en concret, Pellicer, Llauradó i Berasategui van apuntar, a banda del “punt de venda de producte fresc”, a l'impuls d'un alberg (un projecte d'Esquerra, a la campanya de les municipals de 2019), un espai de coworking, un altre de polivalent i a la voluntat de reformar l'estació d'autobusos de la ciutat, qüestió que de fet ve de lluny.

Detallat això, en acabat es va exposar que mesos després començaria el procés participatiu corresponent, i que un cop desenvolupat entre setembre i desembre de l'any passat ha impedit que el veïnat es pugui pronunciar sobre una qüestió ben simple, bàsica: si vol o no tots aquests equipaments. A partir d'aquí, s'han registrat participacions i aportacions, algunes de diagnosi i altres relatives precisament a les necessitats del barri pel que fa a espais i serveis.

En aquesta línia, i en la seva crítica al govern, la CUP va convidar l'antropòleg José Mansilla a valorar el procés. Va subratllar, al llarg de la seva intervenció, que una eina com aquesta, “per més participativa que sigui, no té per què ser més democràtica”, en al·lusió precisament a la nul·la capacitat dels reusencs a decidir si optaven o no per la “transformació” proposada. Arribats a aquest punt, es va preguntar “si no hagués estat més convenient” plantejar una consulta ciutadana al respecte.

Mansilla es va referir diverses vegades, durant el seu discurs, al “biaix” que al seu parer conté tot el procés participatiu del barri del Carrilet. Si bé va trobar “raonable” que part d'aquest s'hagi desenvolupat de manera virtual, a causa de la pandèmia i les restriccions, va lamentar que no s'hagin concebut espais de diàleg presencials entre veïns i polítics, que “cal que es facin responsables de les decisions que prenen”. En aquest punt, Pàmies es va queixar que els grups municipals amb representació al ple no hagin pogut prendre part a les fases del procés com a tal, sinó que els regidors que s'hi han volgut afegir “ho hem hagut de fer a títol personal”.

El cas és que de trobades presencials n'hi ha hagut, és cert, però segons la CUP han estat “insuficients” per als particulars que hi van assistir, tal com va explicar la independentista.

“Biaix social i d'edat”Quant al suposat “biaix”, l'antropòleg va assegurar haver-ne detectat de dos tipus: d'edat i social. És una evidència que cada cop seran els més tràmits que haurem de fer en línia, però per a Mansilla també ho és que ara per ara no tothom té la capacitat de poder pagar-se una connexió a internet a casa, o que no tothom té les competències digitals adequades per poder respondre una enquesta com la del procés, en especial si parlem de la gent gran. Aquesta també es podia respondre de manera presencial, als punts informatius itinerants de la campanya promocional de la iniciativa, sota el lema On vols anar?.

Per tot plegat, tant Mansilla com Pàmies van concloure que el procés sembla haver estat concebut per “legitimar”, ara sí amb l'aval de la ciutadania participant, els plans del govern per al Carrilet. Sobre les xifres, per cert, també hi ha hagut diferències entre les valoracions d'uns i altres. El comunicat de premsa del consistori va apuntar que més de 2.000 persones van participar al procés; a l'audiència pública, però, es va precisar que les més de 2.000 són participacions, i que una única persona participant n'ha pogut fer diverses; i la CUP, al seu torn, va establir en uns 750 els reusencs que hi han dit la seva, al procés, sempre segons les xifres que se'ls haurien aportat des de l'Ajuntament. Finalment, la regidora també va qüestionar que s'hagi optat per extenalitzar el projecte a una empresa, quan el consistori té una regidoria de Participació i “un departament informàtic que hagués pogut desenvolupar” una eina per registrar les aportacions de “tothom”.

Sobre el paper de l'empresa en qüestió, a banda, Mansilla va apuntar que “la tria de les paraules” en l'enquesta “no era pas casual”; s'havia pensat, va dir, per “obtenir respostes acrítiques”. I és que qui pot oposar-se, a gaudir de zones verdes, comerç de proximitat, i bons serveis, quan se'ns planteja aquesta possibilitat?

Pel que fa als socialistes, aposten per una consulta ciutadana com a "alternativa" al procés. Cal que en recordem, del PSC Reus, la seva oposició frontal al tancament del mercat del Carrilet. El grup d'Andreu Martín es va sumar a les accions de les paradistes, i va arribar a plantejar una moció al ple per tal la continuïtat de l'equipament es dirimís en una consulta ciutadana. El govern va fer valer la seva majoria per evitar-la, tot argumentant que més endavant s'anunciaria el projecte previst per al barri, i que l'expressió popular podria vehicular-se a través del pertinent procés participatiu.

Dies més tard, a banda, Pellicer i el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, van anunciar la pròrroga per al mercat fins al 2024. Encara que la proposta del PSC no prosperés llavors, el cert és que aquesta va evidenciar certes contradiccions internes al govern. Un govern que de la participació n'ha fet bandera, sí, tot i que sembla que sempre i quan aquesta “conflueixi” amb el seu pla per al sud del terme de la nostra ciutat.

(Article publicat al mitjà NW, Revista de Reus, el febrer de 2022).
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: