1 de 10
VIDA MUNICIPAL

«La Ràpita» ja és nom oficial

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica la resolució per la qual es dota de validesa el canvi de nom al municipi ebrenc

Un operari de l'Ajuntament ha retirat aquest dijous les paraules de «Sant Carles» | Cedida
per NacióDigital, La Ràpita | 10 de febrer de 2022 a les 17:52 |
Aquest article es va publicar originalment el 10 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 10 de febrer de 2022 ja és un dia per emmarcar en la història de la Ràpita, a la comarca del Montsià. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la resolució per la qual es dota de validesa el canvi de nom al municipi.  

El 12 d’octubre de 2021, en una consulta ciutadana, el poble rapitenc va poder decidir quin havia de ser nom oficial que volia per al municipi. Podien triar continuar amb "Sant Carles de la Ràpita" o canviar a "La Ràpita""Estic convençut que sense les persones voluntàries de les meses i les suplents, les de la Comissió organitzadora, les que van col·laborar en la campanya informativa i tota la resta que participarem, el poble rapitenc no haguéssem pogut celebrar la consulta ciutadana", ha expressat, en agraïment, l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós.

El ple municipal de l'Ajuntament va aprovar el 26 de novembre passat  el canvi de nom amb els vots dels regidors de govern (ERC) i de la regidora no adscrita, però els sis regidors de Junts, PSC i Més Ràpita hi van votar en contra.

Els grups municipals s’havien compromès a canviar el nom oficial directament si l’opció guanyava amb més del 20% del cens, però es va quedar en un 18%. Per al govern, que no fos automàtic no treia que cada grup no pogués legítimament fer la seva lectura i prendre la seva decisió, i la d’Esquerra va ser que el resultat era prou contundent com per que cada grup es pronunciés al ple.

A la consulta hi van participar un total de 3.329 persones (el 26,72% del cens). D'aquests ciutadans, n’hi ha haver 2.246 que van optar per canviar el nom a "La Ràpita" (el 18,03% del cens), mentre que 1.045 persones es van decantar per mantenir el nom de "Sant Carles de la Ràpita".

Posteriorment, i d’acord amb els resultats obtinguts en l’exercici democràtic, el plenari de la Ràpita, amb els vots a favor d’ERC i la regidora no adscrita, van aprovar fer efectiu el canvi de nom. Tot i establir-se un termini de fase d’exposició per a presentar al·legacions, no se’n va presentar cap, i per tant, l’expedient va quedar en mans de la Generalitat. 

Caparrós conclou que “la Generalitat ha oficialitzat el topònim que la ciutadania del municipi va decidir de manera majoritària i clara en la consulta ciutadana, i que la majoria àmplia del plenari de l’Ajuntament va certificar; es fa realitat la voluntat majoritària dels rapitencs i rapitenques de què el nostre municipi es digui del nom que socialment utilitzem: la Ràpita”.

En un gest carregat de simbolisme, operaris de l'Ajuntament ja han tret del saló de plens del consistori les lletres de "Sant Carles".

Amb la publicació, el Govern de Catalunya incorpora la modificació al Registre del sector públic local de Catalunya del Departament de la Presidència i posa en coneixement de l’Administració de l’Estat aquest canvi de nom als efectes del que preveu l’article 32.2 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: