LABORAL

Inspecció de Treball obre un expedient sancionador a Reus Transport

Per una infracció en matèria de relacions laborals, relacionada amb el control de l'inici i el final de la jornada dels conductors

Un autobús de Reus Transport al passeig de Misericòrdia | Reusdigital.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 10 de febrer de 2022 a les 18:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Inspecció de Treball ha obert un expedient sancionador a Reus Transport per una infracció en matèria de relacions laborals, en concret per "un seguit d'irregularitats constatades en el registre diari de la jornada" dels treballadors, segons han exposat fonts del comitè d'empresa a Reusdigital.cat

La infracció admesa per Inspecció de Treball se centra, doncs, en el control de l'inici i el final de la jornada laboral dels professionals. Aquesta, s'ha precisat des del comitè, es deu al "fet que l'empresa no porta el registre del treball efectiu" dels conductors. En aquesta línia, s'ha apuntat que "ja fa anys que hauríem de poder fitxar per computar el treball efectiu que fem".

Segons consta a les conclusions de l'expedient sancionador, la infracció pot comportar una "diferència important diària de la jornada laboral" i, d'aquesta manera, pot derivar en una indemnització econòmica amb retroactivitat per a cadascun dels conductors del servei públic municipal de busos. Fonts municipals han precisat, al vespre, que Reus Transport "no ha rebut cap notificació d'Inspecció de Treball en relació a la resolució de cap expedient sancionador. L'empresa municipal està convençuda d'haver actuat correctament, i en el supòsit de confirmar-se, aprofitarà el recorregut de la tramitació administrativa de l'expedient per defensar la seva actuació i fer valer que en tot moment s'ha respectat la normativa laboral".

Les reaccions de l'oposicióLa CUP, per part seva, ha emès un comunicat en què ha denunciat que des del consell d'administració de Reus Transport "no s'escolta la petició" del personal per tal que es fixi una reunió entre els dirigents de l'empresa i els representants dels treballadors per tractar aquest i altres afers. 

De fet, la formació independentista s'ha servit de l'obertura de l'expedient per assenyalar, en l'esmentat comunicat, que "ni el govern ni l'alcalde", Carles Pellicer, han estat "capaços" de resoldre un "conflicte" laboral a la plantilla que s'allarga "des de fa gairebé dos anys". En aquest sentit, la CUP ha volgut recordar que el personal reclama una sèrie de millores de les seves condicions de treball. Fonts del comitè d'empresa han manifestat a aquest mitjà que Reus Transport "no mostra una actitud de negociació" i que "l'únic que ha posat damunt la taula" és una reducció salarial. 

Quant al PSC, el grup municipal ha subratllat que l'obertura de l'expedient "ens alarma". El portaveu, Andreu Martín, ha dit que “en reunions demanades amb l’empresa i la regidora Marina Berasategui vam insistir en la nostra preocupació per l’alt conflicte laboral a l’empresa i hem demanat insistentment que es facin les accions necessàries per a recuperar la pau social que mereix l’empresa i els treballadors, així com la ciutadania”.

Tot plegat, han indicat els socialistes reusencs, "ens preocupa i esperem que ara es rectifiqui tot el que no estigui d’acord amb les demandes dels treballadors i es regularitzi la situació”.

Suposades vulneracions laboralsVa ser el setembre de l'any quan el comitè d'empresa de Reus Transport va interposar una denúncia col·lectiva a Inspecció de Treball a la qual "van sumar-se una trentena de treballadors", segons la CUP. Aquesta va ser "un últim recurs" per la "inacció" dels responsables de la companyia. Fonts del comitè han exposat a aquest mitjà, a banda, que el passat dimecres hagués hagut de tenir lloc un judici contra Reus Transport "per vulneració de drets fonamentals" que s'ha ajornat. Val a dir que el passat mes de novembre se'n va suspendre un altre, per suposades vulneracions laborals.

Un acord entre les parts i el jutge va fer que aquest s'ajornés fins al pròxim 27 d'abril. L'acord va consistir en el compromís de calcular cas per cas els diners que reclamen els treballadors, que van presentar una demanda col·lectiva on denunciaven el presumpte incompliment del conveni territorial.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: