literatura

La nova novel·la de la reusenca Coia Valls se centra en la medicina del segle XV

A "L'alquímia de la vida" explica l'impacte d'una poció de traiaga en el destí dels seus personatges protagonistes

L'autora reusenca Coia Valls | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 12 de febrer de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'escriptora i actriu Coia Valls (Reus, 1960) ha publicat aquest setmana la novel·la L'Alquímia de la vida (Columna). El treball històric explica el destí d'uns personatges que posen en dubte els valors d'una època i la medicina del segle XV i elaboren uns remeis que els posaran en perill.

La trama arrenca amb Magí Surroca, un gran expert en l'art de l'alquímia, que investiga fórmules antigues per elaborar remeis. Un metge aventurer serà decisiu per vendre una poció de triaga. Un personatge sense escrúpols no dubtarà en interposar-se en el seu camí.

La història es completa amb diversos col·laboradors que ajudaran als protagonistes d'acord amb l'ideal de trobar l'harmonia entre les persones i la natura, la llibertat i la plenitud. Durant la roda de premsa de presentació de la novel·la, dies enrere, Valls va explicar que la triaga és un preparat amb més d'un centenar d'elements que la medicina receptava a tota la societat i que es va utilitzar al llarg de 2.000 anys.

Al segle XV, moment en qupe s'ambienta la novel·la, aquest beuratge és molt valorat. L'estudiós Magí Surroca, una persona a qui interessa el guariment del cos i l'ànima, centrarà la història en un principi. A partir de la triaga, la novel·la explicarà la història d'un gran negoci, ambicions i traïdories, contradiccions i conflicte.

Malgrat la importància de Surroca, la protagonista de la història és Beatriu Montells, una jova aspirant a novícia, que l'ànsia de llibertat li impedeix quedar-se al monestir. Marcada per la pèrdua de la seva mare, Montells serà rebel i buscarà l'aventura al mateix moment que farà una gran transformació. D'alguna manera, atraurà el perill des de Vallbona de les Monges, Barcelona i Llívia. 

Valls assenyala que el volum persegueix diferents idees. Per una banda, la voluntat de fer un món una mica millor per contribuir "al bé comú". La "tossuderia" de buscar i aprendre malgrat que això suposi anar a contra corrent i que se't persegueixi. Altres qüestions que tracta la nova novel·la de Coia Valls són la perseverança en trobar fórmules per combatre una malaltia i negar que siguin càstigs divins.

Finalment, a la reusenca també li interessa tractar la variabilitat humana i la idea que "cap transformació és possible sense treure a la llum allò que guardem a la foscor". Malgrat que el treball va ser escrit essencialment abans de la pandèmia de la covid-19, Valls admet que la va condicionar. "Es va redimensionar tot", diu. L'escriptora compara ideals que aborda L'Alquímia de la vida amb conclusions que es poden extreure després de la pandèmia. En concret, ha explicat que la pandèmia va agermanar a tothom davant d'una por, tothom s'enfocava cap a la guarició i esperava que la ciència donés alguna resposta. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: