1 de 10
EDUCACIÓ

«Volem P3»: el crit dels infants dels Pallaresos perquè no tanquin la seva escola

L'alcalde Xavier Marcos demana a l'AFA dirigir les protestes al Departament d'Educació, que és qui té les competències

Un dels instants de la concentració davant l'Ajuntament dels Pallaresos | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Els Pallaresos | 8 de febrer de 2022 a les 19:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


"Volem P3" ha estat el crit més escoltat aquest dimarts a la tarda a l'avinguda Catalunya dels Pallaresos, davant de l'edifici de l'Ajuntament. Mares, pares i alumnes de l'Escola Arquitecte Jujol, un centre que és al costat del consistori, han protestat per la supressió de l'única línia per a canalla de 3 anys que hi tenen.

La problemàtica es coneix des del passat 2 de febrer, quan la Generalitat va comunicar la decisió i més tard el consell escolar es va reunir per traslladar que totes aquelles famílies que tenen fills per escolaritzar només podran triar l'altra escola del municipi, l'Escola Sant Sebastià.

Les famílies de l'Arquitecte Jujol no ho tenen gens clar, ja que d'una banda es dividiran els germans en dues escoles amb horaris, rutines i pedagogies diferents, mentre que també es tem pel futur de l'escola, nascuda al 2008 i actualment en barracons. El Departament d'Educació hauria pres aquesta decisió per la baixa natalitat existent als Pallaresos, si bé a aquest municipi hi van a cursar estudis fills de famílies de Tarragona, la Secuita, Perafort o el Catllar, entre d'altres, per proximitat.

La defensa de mantenir el projecte educatiu "familiar", en forma de comunitats d'aprenentatge i en què els alumnes de P3, P4 i P5 comparteixen aula i es coneixen entre ells, és un altre element important que fa que les famílies s'hagin mobilitzat. La primera protesta s'ha dut a terme aquest dimarts, però preveuen fer-ne més en les properes setmanes, i és que al mes de març comença el període de preinscripcions i, si res no canvia, al curs 2022-2023 no hi haurà P3. Tampoc hi haurà P4 al curs següent, ni P5 al següent, i es passarà d'un eventual escenari de construcció d'una nova escola d'obra als Pallaresos a la de la seva supressió.
 

L'Escola Arquitecte Jujol, als Pallaresos. Foto: Josep M. LlauradóSegons indica l'alcalde Xavier Marcos això no hauria de ser així, ja que les perspectives de creixement urbanístic fan pensar en l'atracció de més famílies que incrementaran la demanda d'escolarització. Per tant, l'argument de la baixa natalitat, no seria suficient. Precisament l'alcalde i el seu equip de govern han assistit a la protesta amb una pancarta en què s'hi podia llegir "L'equip de govern al costat dels pares i les mares de l'Escola Arquitecte Jujol".

Durant la seva estada han rebut tota mena de crits que posaven en dubte que l'Ajuntament hagués provat d'aturar-ho. Segons l'alcalde, "teníem la confiança que no passaria, però la comunicació ha estat dit i fet". "No creiem que sigui oportú tancar la línia", ha afegit, però demana a l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) que convoqui les protestes davant de la seu del Departament d'Educació de la Generalitat.

L'any 2019 hi va haver 22 naixements als Pallaresos i es preveu que per al curs que comença aquest 2022 hi hagi 6 alumnes interessats en l'Escola Arquitecte Jujol, segons detalla la presidenta de l'AFA, Eva Arteche. Una d'elles és la filla de 2 anys -ara mateix a la llar d'infants- de Pep Rué, un veí del poble que ha assistit a la protesta. Segons els seus càlculs, el fet de tindre els dos germans separats li suposaria "23 jornades laborals al cap de l'any", ja que tot i que els centres són molt a prop no fan els mateixos horaris.

El Departament d'Educació ha promès mirar "cas per cas" el dels 6 infants que podrien anar a una escola que no volen, però això deixa fora, per ara, les famílies no empadronades als Pallaresos, que "no són prioritàries".
 

L'equip de govern ha sortit amb una pancarta donant suport a pares i mares. Foto: Josep M. Llauradó

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: