1 de 10
EDUCACIÓ

Natura per gaudir d'una educació «viva»

Tres professionals del sector impulsen "Les Dríades", un projecte pedagògic per a infants basat en "la interacció amb l'entorn"

L'espai de Les Dríades és al Camí de Rubió | Freepik
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 7 de febrer de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les Dríades és un projecte pedagògic per a infants de quatre mesos a 6 anys, de caràcter assistencial, no homologat, i que aviat es posarà en marxa. Segons explica a Reusdigital.cat una de les seves impulsores, Pili Vendrell, tot plegat s'articula a partir d'una sèrie d'eixos com "la natura, la convivència harmoniosa, l'acompanyament respectuós, l'educació viva i el joc lliure". Són a l'espai del Barbacoa Park, de Reus (Camí de Rubió, 16), i el dimecres 16 de febrer a dos quarts de 6 de la tarda han previst una jornada de portes obertes per explicar el projecte.

La curiositat "innata" de la canallaL'equip de Les Dríades el formen tres professionals del món de l'educació que "ens hem volgut unir per poder oferir un servei alternatiu a les famílies que així ho desitgin". Quant a la pràctica, cadascuna de les components "acompanyem un màxim de set infants", factor que al seu parer condició "ens permet fer-ho d'una forma holística i personalitzada". En aquest sentit, Vendrell fa constar que "per a nosaltres, també és important poder tenir un contacte estret amb les famílies, i poder-les acompanyar en tot allò que necessitin per a la criança dels seus fills i filles". 

Pel que fa a la metodologia, Les Dríades segueixen diferents "pedagogies actives, on un dels punts en comú és el respecte a totes les dimensions de l'infant, tot fomentant la seva autonomia i creient en el seu potencial innat per aprendre". Això s'aconsegueix, assenyala, Vendrell, a partir de la "curiositat natural" de la canalla, "la seva interacció amb l'entorn i amb els altres, i el joc lliure".

Esperits femeninsL'objectiu, en essència, és "oferir als infants un contacte regular permanent i directe amb la natura". D'aquesta manera, s'estableix un vincle el què aquesta "constitueix l'escenari de referència". I és que els materials que ofereix la natura, argumenta Vendrell, "no són estructurats, i esdevenen una font accessible i gratuïta per a qualsevol persona". Els elements que ens brinda, de fet, es presten "adequadament al joc". Parlem de "pals, pedres, aigua, terra, fang", que permeten a l'infant "decidir a cada instant, segons les seves necessitats i desitjos interns", el que els evita haver d'indicar "a què i com han de jugar". En conseqüència, "s'alimenta la seva imaginació i la seva creativitat".

I per què, les Dríades? "El nom sorgeix de buscar quelcom que representés la natura, i aquest les Dríades són els esperits femenins que habiten als arbres, que cuiden la natura que les envolta", revela Vendrell. Tot establint el paral·lelisme corresponent, aquestes "són com nosaltres, que cuidem i acompanyem els infants, juntament amb la natura", conclou. 

 

Cartell de la jornada de portes obertes Foto: Cedida

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: