1 de 10
SALUT

Enguany es diagnosticaran prop de 5.000 casos de càncer, a la demarcació

Segons els càlculs del Registre de Càncer de Tarragona del Servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer del Hospital Universitari Sant Joan de Reus

L'Hospital Sant Joan de Reus | Jonathan Oca
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 1 de febrer de 2022 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
S’estima que aquest any 2022 es diagnosticaran a les comarques de Tarragona un total d’uns 4.950 nous casos de càncer, dels quals un 59% en homes i un 41% en dones, segons els càlculs del Registre de Càncer de Tarragona del Servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer del Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Els tipus de càncer més freqüents en els homes seran el de pròstata (461), colorectal (565), pulmó (411) i bufeta urinària (355). En les dones els càncers més freqüents seran el de mama (612), colorectal (278), pulmó (130) i cos uterí (120).
 

Gràfic de la situació del càncer a la demarcació tarragonina Foto: Cedida


La incidència en els homes es redueixSi es mira la tendència de la incidència dels darrers 10 anys en els homes, la incidència del càncer ha disminuït un 0,8% anual. En alguns càncers la incidència no ha parat d’augmentar, però, com ara el de pàncrees. En canvi, alguns càncers relacionats amb el tabac com el de la cavitat oral i faringe, el de la laringe i el de pulmó, han estat disminuint.

El càncer de pulmó, que fa anys era el càncer més freqüent en els homes, ara és el tercer. En les dones, en aquest mateix període, la incidència del càncer va augmentar un 0,7% anual. Cal remarcar l’estabilització del càncer colorectal i l’augment generalitzat de la incidència dels càncers més relacionats amb el tabac (cavitat oral, faringe, laringe, pulmó) com a conseqüència de l’augment de la prevalença del tabaquisme entre les dones.

El càncer de mama, a l'alçaEl càncer de mama ha estat augmentant un 1,5% cada any. Per primera vegada, el càncer de pulmó supera el càncer de cos uterí i ocupa la tercera posició en les dones. Així com la incidència es refereix als nous casos de càncer que es diagnostiquen al llarg d’un període de temps com un any (per exemple durant tot l’any 2022), la prevalença es refereix al número total de persones vives en una data concreta que, en qualsevol moment de la seva vida, han estat diagnosticats de càncer.

La prevalença augmenta quan més augmenta la incidència i també quan més augmenta la supervivència. S’estima que a finals de l’any 2021 hi havia a la demarcació de Tarragona unes 35.611 persones que en algun moment de la seva vida se’ls havia diagnosticat un càncer. Els tres tipus de càncer que a finals de l’any 2021 eren més prevalents són: el de mama (7.786), el colorectal (5.304) i el de pròstata (4.887).

A finals de 2022 la prevalença haurà augmentat en uns 1.250 casos en relació a la prevalença de finals de 2021, és a dir, serà d’uns 36.860 casos.

Estimació del nombre de nous casos incidents l’any 2022 a Tarragona:
 

Estimació del nombre de nous casos incidents l’any 2022 a Tarragona Foto: . Servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer HUSJR


Actes previstos amb motiu del Dia Mundial Contra el CàncerDavant la responsabilitat d’aturar els contagis de la Covid-19, enguany també s'ha considerat oportú, des de la Lliga del càncer, no realitzar actes presencials i multitudinaris. Amb tot, s'ha previst una conferència online que es portarà a terme, i també de la presentació d’un nou projecte que pretén convertir-se "en tot un referent al nostre territori".

La conferència porta per títol Càncer de pròstata. Preguntes freqüents el 4 de febrer a les 7 de la tarda, a càrrec de l'oncòloga mèdica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus Anna Vidal. L’enllaç de Youtube és aquest.

També es farà un berenar solidari en benefici de la Lliga, el dia 4 a les 5 de la tarda, al bar del Club Natació Tàrraco.

A l'Hospital Sant Joan de Reus, el dia 4 entre les 10 del matí i la 1 del migdia, hi haurà una taula amb informació i divulgació dels serveis que ofereix la Lliga. El mateix dia i en la mateixa franja horària, la taula també es plantarà a l’entrada de l’Hospital Verge de la Cinta, de Tortosa.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: