CASTELLS

La Trobada de Colles de les Decennals de Valls reviu el fet casteller i vol ser punt de partida d'una temporada «normal»

Prop de 3.300 camises es reuneixen al Km0 dels castells on aixequen pilars i algun castell de 7 simultanis

per Reusdigital.cat, Valls | 30 de gener de 2022 a les 16:04 |
Aixecada de pilars simultanis de les colles castelleres en la tercera ronda de la Trobada de les Decennals de Valls | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vint-i-vuit colles castelleres han participat a la Trobada de les Decennals de Valls, una jornada important per al món casteller. 3.290 camises han omplert el passeig de l'Estació de Valls, on s'ha traslladat la trobada excepcionalment, i on les colles han aixecat pilars simultanis en tres rondes, majoritàriament, a més d'algun castell de set. Els amfitrions, la Vella i Joves Xiquets de Valls han agraït l'esforç de les colles participants i la reivindiquen com "el punt de partida" d'una temporada on esperen viure el fet casteller amb "normalitat". Colles, com la de Vilafranca, han aprofitat per reivindicar suport i recursos a les administracions per resistir la sotragada de l'aturada de dos anys de pandèmia.

Tot i que inicialment, 83 colles amb més de 8.000 castellers d'arreu dels Països Catalans havien confirmat la seva assistència a la trobada vallenca, finalment n'han estat una trentena les que s'han trobat al passeig de l'Estació de la capital de l'Alt Camp. El cap de colla de la Vella Xiquets de Valls, Albert Martínez, s'ha mostrat convençut que "tothom ha volgut venir, algunes no ho han aconseguit i les que sí, ha estat gràcies a un gran esforç". En aquesta línia, els de la camisa rosada han estat l'única colla local que ha optat per aixecar castells més enllà dels pilars, amb un 4d7a a la primera ronda, un 5d7 a la segona i han tancat la tercera ronda amb pilars.

Els Castellers de Vilafranca han acompanyat a la Vella a l'hora de fer castells de set, amb un 3d7a i un 4d7 en la primera i segona ronda simultània. En canvi, la Joves Xiquets de Valls ha decidit fer pilars en les tres rondes per les colles que no han pogut venir, en solidaritat perquè no ha estat fàcil assajar i assistir-hi.

Un cop acabada l'actuació, de caràcter simbòlic, el cap de colla Cisco Benet ha posat èmfasi en la necessitat que les administracions estiguin al costat del fet casteller per evitar que aquestes continuïn patint els estralls de la pandèmia. Per això, ha reclamat que s'aposti amb recursos públics per garantir la represa. "És difícil tirar-ho endavant, hem estat molt damnificats per la pandèmia i necessitem arrancar-ho les colles, però també el suport d'institucions i entitats perquè ho estem passant força malament", ha demanat Benet. Els de la camisa verda alerten que sense aquests recursos, els castells que han estat "la icona per representar el país" poden acabar sent "una eina del passat".

Les colles han sentit la diada com una oportunitat de recuperar sensacions i demostrar que fer castells és segur. La trobada s'ha fet extraordinàriament al passeig de l'Estació perquè és un espai més ampli i diàfan i era obligatori l'ús de mascareta. L'última vegada que s'havien reunit tantes colles va ser el 2015, quan es van aixecar 38 pilars simultanis.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: