JUDICIAL

La CUP denuncia l'Ajuntament de Reus per una suposada mala praxi al control de coloms

Creu que el mètode emprat és el de "la captura i el posterior sacrifici"

Cupaires i animalistes han exposat els motius de la denúncia a l'exterior dels Jutjats de Reus | CUP Reus
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 28 de gener de 2022 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El grup municipal de la CUP Reus i les associacions Escudo Animal i Corazón de Paloma han presentat, aquest divendres, una denúncia conjunta als Jutjats de la capital del Baix Camp contra l'Ajuntament de la ciutat i la regidoria de Medi Ambient, per una suposada mala praxis en el control de les colònies de coloms urbans. Segons els cupaires, els animals són capturats i posteriorment sacrificats en un centre homologat que té un conveni de col·laboració amb el consistori on s'inclou la profilaxi sanitària. Fonts municipals consultades per Reusdigital.cat han assenyalat que "l'Ajuntament de Reus actua d'acord a la normativa vigent".

Els cupaires han exposat que tot i que el govern municipal va anunciar, el 2019, la posada en marxa d'un "sistema ètic" de control de colònies de coloms, ni el batlle, Carles Pellicer, ni el regidor del ram, Daniel Rubio, "no ens han fet arribat cap document de seguiment o estudi de la seva implantació". 

Sobre aquest pla, la CUP ha apuntat aquest matí de divendres que va sol·licitar informació "detallada" al respecte, com els informes de seguiment, les zones d'implantació, l’evolució de les colònies, o el recompte periòdic de la població, per "confirmar la seva efectivitat". Fonts de la CUP han expressat que se sospita que el principal sistema utilitzat actualment a Reus "és el de la captura i posterior sacrifici", mètode que "és il·legal, cruel, caduc, innecessari i del tot irregular”.

“Hi ha un treballador municipal que, previ avís dels serveis tècnics de la regidoria de Medi Ambient, circula amb una furgoneta sense identificació i es dirigeix als punts on s'ha detectat més població de coloms. Aquest treballador fa la captura de grups de coloms i els trasllada directament al centre contractat. Aquest centre està l'homologat per sacrificar aus afectades per epidèmies greus com la grip aviar de granges de Catalunya i Aragó”, ha apuntat la regidora cupaire Mònica Pàmies, qui també ha assegurat que aquest centre té un conveni de col·laboració "definit com Servei de profilaxi sanitària". 

Pàmies ha dit que la profilaxi sanitària "implica que el seu sacrifici es dugui a terme quan es confirmi el fet de patir malalties que puguin afectar a la resta de població de coloms, a altres espècies o a la ciutadania". Per tant, ha afegit, "no tenim cap estudi de l'estat de salut veterinari de les diferents colònies de coloms urbans a Reus que justifiqui el seu sacrifici”. En aquest sentit, la regidora ha assegurat que els animals són gasejats i després emmagatzemats en congeladors en el mateix centre. Finalment, ha argumentat que "possiblement" el motiu pel qual l'Ajuntament de Reus "tria el sacrifici continuat i no un control ètic sigui perquè es tracta d’un sistema senzill i econòmic". Pel que fa a les despulles, ha explicat "que es venen a altres empreses, que les utilitzen per produir pinso o biocombustible".

Declaracions de Pàmies (vídeo: ACN):
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: