1 de 10
POLÍTICA

El govern de Cambrils porta al ple uns pressupostos que «vetllen» per tots els sectors econòmics

La remodelació de la Rambla Jaume I, o la urbanització de l'avinguda de l'Esport, alguns dels projectes amb inversió

Una imatge de l'Ajuntament de Cambrils | ND
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 27 de gener de 2022 a les 17:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'equip de govern de Cambrils ha presentat uns pressupostos "que incidiran directament en el benestar de la ciutadania, l'impuls de l'economia i la modernització de la ciutat amb noves infraestructures de qualitat", segons l'alcalde, Oliver Klein. Aquest ha estat acompanyat del regidor d'Hisenda, David Chatelain, i dels portaveus dels grups aliats, per detallar la proposta que se sotmetrà a votació al ple d'aquest divendres i que posteriorment passarà a exposició pública.

Klein ha explicat que "es tracta d'un pressupost equilibrat, que creix i està pensant per fer front a l'escenari postCovid, que vetlla per tots els sectors econòmics del municipi però que al mateix temps ha de fer front a la baixada d'ingressos motivada principalment per la caiguda de les plusvàlues, en part compensada a darrera hora per una major participació en els Tributs de l'Estat". A banda, el batlle ha lamentat els "obstacles" que suposa el Pla director Urbanístic del Sistema Costaner de Generalitat, que "limita el creixement i la progressió del municipi".

Chatelain, al seu torn, ha repassat els capítols d'ingressos i despeses previstos del projecte de pressupostos de 51.633.352 euros, que s'incrementa en un 8,05% respecte el 2021. Ha agraït "l'esforç i la dedicació del personal de la casa, i especialment dels serveis econòmics per elaborar aquests pressupostos amb la distorsió que suposa l'escenari pandèmic, que continua vigent i dificulta enormement la tasca de fer previsions".

En relació als ingressos, el regidor ha constatat la "reducció" que provoca la derogació de l'impost de plusvàlua i la "davallada" de les llicències d'obra. En canvi, el pressupost s'incrementa amb l'aportació de l'estat en concepte de Participació en els Tributs, amb diverses subvencions d'altres administracions per al cofinançament de diferents projectes i amb la incorporació dels crèdits per finançar els diferents projectes previstos. Per fer front a aquestes inversions, l'endeutament puja un 14,6% respecte el 2021, "però encara està molt lluny del que permet la llei". Pel que fa a les despeses, Chatelain ha apuntat que s'ha seguit  el grau d'execució del pressupost de l'any anterior i que "malgrat la contenció es mantenen actius tots els serveis municipals".

Entre les transferències corrents més destacables, es manté la tarifació social, l'Oficina Local d'Habitatge, el Museu d'Història, les ajudes a la rehabilitació i la neteja de platges; s'incrementa l'aportació a Aparcam; es dota la partida pel pagament de subvencions per a la rehabilitació de les naus del polígon Belianes; es crea una subvenció específica per a projectes juvenils i es mantenen totes les subvencions per a entitats culturals i festives.

Els nous pressupostos, s'ha apuntat a banda des del govern "permetran prestar especial atenció" a la neteja i recollida d'escombraries amb campanyes de sensibilització i un sistema "més eficient", incorporar sis nous agents a la Policia Local, millorar els sistemes informàtics i augmentar els recursos destinats a l'àrea de la persona. De cada 100 euros que es gasten, 18 es destinen a despesa social i atenció a les persones, com polítiques socials, cultura, joventut, esports i festes; 11,86 es dediquen a Seguretat Ciutadana i Mobilitat i 8,65 serveixen per mantenir els carrers i camins, l'enllumenat i els parcs i jardins, s'ha exposat.

Inversions per "transformar" la vilaEn el capítol d'inversions, n'hi ha que ja tenen consignació pressupostària i que s'executaran "properament", com la remodelació de la rambla de Jaume I, la urbanització de l'avinguda de l'Esport, la construcció del pont sobre el barranc de la Verge del Camí, l'enderroc de l'antiga estació, el manteniment de la via pública, i noves inversions en telecomunicacions "per avançar cap a la transformació tecnològica".

El govern ha assenyalat que preveu inversions per desenvolupar que es finançaran amb subvencions externes, la incorporació dels romanents del 2021 i "possibles majors ingressos". En aquest apartat hi ha un nou pavelló esportiu lleuger; el passatge del carrer d'Andalusia; la urbanització de l'entorn de l'antiga estació; i la construcció de nous passos provisionals sobre la via en desús. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: