1 de 10
EQUIPAMENTS

Cal Borrassó, a les Borges, acollirà un Centre d'interpretació de l'oli

S'ha fet una primera actuació consistent a deixar únicament les façanes, el forjat de la primera planta i la maquinària de la premsa

Les Borges del Camp recupera l'edifici i la premsa de Cal Borrassó | DOP Siurana
per M.A., Reus, Catalunya | 24 de gener de 2022 a les 16:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les Borges del Camp recupera l'edifici i la premsa de Cal Borrassó, on hi instal·larà un Centre d'Interpretació de l'Oli. L'espai, ubicat al número 9 del carrer de Verdaguer, està "en mal estat a causa del deteriorament que ha patit en els últims anys per falta de conservació i manteniment", segons fonts municipals. Darrerament hi ha hagut diverses ensulsiades i caigudes tant d'una part de la coberta com de forjats i parets interiors. La casa, entre mitgeres, té tres plantes i és en un solar que ocupa 125 metres quadrats.

Als baixos hi ha l'antiga premsa d'oli amb tots els elements i maquinària originals i necessaris per a la producció d'oli d'oliva que, un cop finalitzi tota la intervenció, passarà a ser el principal reclam d'un espai expositiu dedicat a donar a conèixer tant el sistema de producció de l'oli com altres productes artesans i el passat agrícola i rural de les Borges.

La maquinària completa "està en molt bon estat de conservació", destacant les curres de granit de les pedreres dels Codolars i la premsa de 1911, que va ser la més antiga en funcionament al Baix Camp. Ara, i de forma immediata, l'Ajuntament ha realitzat una primera actuació consistent a deixar únicament les façanes, el forjat de la primera planta i la maquinària de la premsa d'oli. La coberta i els forjats de les plantes intermèdies han estat enderrocats i retirats posant especial atenció en apuntalar i consolidar l'estructura dels edificis adjacents per evitar-hi qualsevol afectació. El pressupost d'aquesta primera actuació és de 26.000 euros.

Posteriorment, i en una segona fase, es reconstruirà la coberta i els forjats, s'hi farà una caixa d'escales i una caixa per a un ascensor, es renovarà el paviment i es condicionarà l'espai per fer-ne un museu i centre d'interpretació. El nou immoble comptarà amb sistemes de ventilació, climatització i enllumenat obtinguts mitjançant energies renovables i amb elements didàctics d'informació per a la museïtzació de l'espai. El termini d'execució d'aquesta segona fase és de vuit mesos a comptar des de l'adjudicació de l'obra i té un pressupost de licitació de 154.000 euros.

L'Ajuntament ha presentat aquest projecte al programa europeu Leader a fi i efecte d'obtenir finançament de la Unió Europea. Un cop es posi en marxa, el nou Centre d'Interpretació de l'Oli passarà a formar part del conjunt d'espais que promouen i donen a conèixer l'oli de la Denominació d'Origen Protegida Siurana, de la qual les Borges en forma part.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: