1 de 10
LITERATURA

Saltar en el temps

Sabino Cabeza es va endur el Prem Minotauro 2020 per la novel·la "Frontera oscura", una curiosa història de ciència ficció

Sabino Cabez | Cedida
per Jordi Cervera Nogués, Reus, Catalunya | 21 de gener de 2022 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sabino Cabeza Abuín (Sevilla, 1965) es va endur el Prem Minotauro 2020 per la novel·la Frontera oscura, una curiosa història de ciència ficció molt tècnica però que, paradoxalment, és capaç de mantenir l'interès i el pols durant tota la història.
 
Nascut a Sevilla l'any 1965 és subtinent de l'exèrcit, llicenciat en psicologia i fa temps que escriu, tot i que aquesta novel·la ha representat un important salt endavant.
 
Se situa l'any 2560. La Terra ha deixat de ser considerada pels humans com el centre de l'univers i la humanitat ha pogut ocupar més de vuit mil planetes gràcies a tecnologies avançades com la dels motors anagravònics que permeten els salts Inspai-Expai. La Capitana Florence Schiaparelli comanda la nau Banshee complint una missió de la Flota Federal que els ha de portar a explorar un forat negre batejat com L'Ull de Déu.
 
Un vegada hi arriben descobreixen una antiga i mítica nau de la Flota, la històrica Necromancer que, contra tot pronòstic i contra tota lògica hauria de ser en un altre lloc, concretament en un museu espacial
 
Cabeza juga amb les dilatacions de l'espai i del temps en un futur peculiar on la capital de l'univers és Kernel Prime i presenta una novel·la quasi d'aventures i, mentre desgrana les personalitats concretes de la capitana i de les dues tripulacions, la de la Banshee i la de la Necromancer també ens presenta curioses i potents forces gravitatòries, nocions de física quàntica i possibilitats de fer salts temporals. Vist així tot plegat podria semblar especialment dens, però per contra, l'autor és capaç de carregar-ho d'emoció, d'intriga, de curiositat i de sorpresa per tal d'aconseguir una trama interessant, dinàmica i que, sobretot, fa pensar. Jugant amb les paradoxes temporals, Sabino Cabeza, traça unes coordenades brillants, estructurades en capítols curts i molt dinàmics que van mantenint l'intriga a un ritme creixent i viu.
 
De fons la relació que s'estableix i la que es va establir en un passat entre les dues protagonistes, les responsables de les dues naus, dues personalitats poderoses i plenes de carisma, dues líders d'aquelles que aconsegueixen envoltar-se d'un magnetisme singular i únic. I aquesta relació humana, lliga a la perfecció amb tots els elements tecnològics i acaba convertint-se en un tot tancat, viu, intens i interessant que transforma la física en emocions.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: