1 de 10
FUTBOL

#NoiesEnJoc, la lluita d'una futbolista de Flix per poder jugar en equips mixtos fins als 18 anys

La normativa de la Federació Catalana impedeix que les noies a partir dels 14 anys continuen jugant en equips amb nois

S'ha impulsat una campanya amb el suport de l’Escola de Futbol de Flix i de l’Ajuntament de Flix | Freepik
per Aguaita.cat, Flix | 22 de gener de 2022 a les 18:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Júlia, una noia de 13 anys de Flix, no podrà continuar jugant a futbol a l’equip mixt de l’Escola de Futbol de la J.E. de Flix perquè a Catalunya la norma federativa impedeix que les noies a partir dels 14 anys continuïn jugant en equips mixtes. Arran d'esta problemàtica, els pares de la jove, amb el suport de l’Escola de Futbol de Flix i de l’Ajuntament de Flix, han decidit emprendre una campanya sota l'etiqueta #NoiesEnJoc i una recollida de firmes amb l’objectiu d’aconseguir que des de la Federació Catalana de Futbol permetin l’esport mixt fins als 18 anys.

Segons denuncien, la normativa federativa a Catalunya és discriminatòria per raó de sexe ja que només afecta a les noies, i a més, frustra la projecció esportiva de moltes jugadores que es veuen obligades a deixar el futbol a causa d'este impediment. De fet, si la Júlia vol continuar jugant a futbol haurà de desplaçar-se 128 quilòmetres fins a Riudoms, el municipi del Baix Camp és el més proper amb un equip femení la propera temporada. Esta mateixa situació en la que es troba la Júlia, la pateixen moltes més noies, sobretot, en entorns rurals on sovint no hi ha suficients noies per crear un equip femení.

Este fet podria vulnerar els drets de la menor, ja que al futbol la federació Catalana opta per concentrar les jugadores, a partir dels 14 anys, en equips femenins i amb prou feines hi ha equips mixtes. Això suposa que les jugadores hagin de prendre decisions i fer esforços que als nois no se’ls plantegen.

Segons defensen els impulsors d'esta campanya, l'esport és competència de la Generalitat de Catalunya i és moment de fer un pas endavant, actualitzar els reglaments federatius que discriminen a una noia, pel simple fet de ser dona; cosa que no ho fa amb els nois de la seua mateixa edat.

La norma impedeix a les noies, com Júlia, seguir jugant en equips mixtes a partir dels 14 anys. Tot i ser una norma reglamentària, continua essent discriminatòria, lamenten, perquè no se li permet seguir a la categoria cadet només per ser dona i a més, podria estar vulnerant els seus drets fonamentals com a menor.
 

Imatge de la campanya #NoiesEnJoc impulsada pels pares de la jove de la Julia, amb el suport de l’Escola de Futbol de Flix i de l’Ajuntament de Flix Foto: Cedida

Participació