COMERÇ

Deu històries per descobrir el que s'amaga a la sala de màquines dels forns del territori

per Jordi Siré, Reus, Catalunya | 24 de gener de 2022 a les 07:50 |
Els articles s'han centrat en el dia a dia de fleques i forns del territori | ND
Reusdigital.cat posa punt i final, amb aquest article, a la sèrie dedicada a relatar el dia a dia dels establiments i de les persones integrades dins del Gremi de Forners del Baix Camp i Comarca. La selecció dels 10 locals escollits, que han anat sent publicats de forma periòdica des d'inicis de l'any passat i que compta amb la col·laboració tant del Gremi com de la Cambra de Comerç de Reus, han relatat en format de crònica les històries amagades darrera d'una feina artesana, sense horaris, amb molta devoció i que té com a resultat un producte final de gran qualitat i massa sovint poc valorat.

Al pa, coques, xocolata i farina se li han de sumar la valentia dels empresaris, l'esforç dels treballadors, un anecdotari ric i dificultats compartides per un sector que viu envoltat d'una competència amb ànima mecànica. També, és clar, han sorgit la història acumulada i en alguns casos centenària de nissages de forners que es remunten als besavis, motlles de parelles nascudes al calent de l'obrador, reivindicacions i projectes de futur i més d'una queixa dels costos de producció i del rebut de la llum.

Des de Reusdigital.cat s'ha intentat també sortir del terme municipal de la capital del Baix Camp. Per això ha visitat El Forn de Pa Artesà Escrivà de Pratdip (“una de les petites joies que et pots trobar quan coneixes una mica el territori”), Cal Massagué (“les coques de recapte de Castellvell que s'encarreguen des de Barcelona”) i el forn de Porrera “que no necessita nom perquè tothom el troba” han ajudat a donar el contrapunt als forns reusencs que han format part d'aquest periple periodístic.

El Forn Vell Anglès servia per encetar la sèrie (“el meu avi ja treballava en un forn amb els seus germans”, explicava Antonio Anglès). Una mostra de botiga que s'ha vist acompanyada un públic fidel i de barri, com el Forn Mariné (“un exemple d'Enciclopèdia Britànica de com superar segles i adaptar-se sempre a les circumstàncies del moment”); el Forn Sant Jaume (“una illa artesana plena de molla en plena jungla urbana”); el Forn Huguet (“una xocolata de mestre”); els 'Jedis' del pa bo artesà del carrer de les Galanes; Cal Caelles (“molt més que el millor menjar blanc de Reus”) i el Forn Sistaré, “predestinats a fer pa i a fer valdre el glamur del producte artesà”. A tots ells, gràcies per la seva simpatia i paciència.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: