1 de 10
SOCIETAT

Nova campanya informativa per recordar l’obligatorietat de censar gossos i gats

Rubio subratlla que fer aquest pas permet recuperar els animals en cas de pèrdua o robatori

La campanya s'impulsa des del consistori, a través de la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient | ND
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 19 de gener de 2022 a les 10:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient, ha engegat aquesta setmana una nova campanya informativa sobre la obligatorietat de censar i portar amb xip els animals de companyia i les obligacions que comporta la tinença responsable d’aquest animals.

En roda de premsa, duta a terme aquest matí de dimecres, el regidor del ram, Daniel Rubio, ha recordat l’obligació de censar els gossos, gats i fures, tot assenyalant que aquesta està recollida per l’ordenança de protecció, benestar o convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana.
 

El regidor Rubio, a la sala de premsa Foto: Reus.cat


"Aquesta ordenança indica que és responsabilitat de la persona propietària identificar amb un microxip i amb un xapa penjada al coll l’animal i l’obligatorietat de censar-lo al municipi, dins el termini de tres mesos des de data de naixement o trenta dies des de la data d’adquisició, canvi de residencia o trasllat temporal per un període superior a tres mesos", ha exposat Rubio. En aquesta línia, ha afegit que cal notificar la desaparició, mort o canvi de titular de la mascota. I en el cas dels gossos de races perilloses, s'han de censar i el propietari ha de tenir la llicència específica. La taxa fiscal de inscripció al registre censal municipal té un cost de 9,77 euros.

Més de 300 actes per infraccions, el 2021La informació relativa a la tinença responsable d’animals, els deures i obligacions i la normativa que aplica es pot consultar al web reus.cat/benestar-animal. 

Rubio ha indicat que el cens i xipatge de gossos i gats "permet recuperar els animals en cas de pèrdua o robatori; que n'evita els abandonaments i el seu patiment; que redueix les despeses que generen els abandonaments i el volum de gossos i gats als centres d’acollida i també permet que la ciutat es pugui adaptar al nombre d’animals que habiten al municipi". Igualment ha afirmat que “som conscients que la majoria dels propietaris de gossos compleixen les seves obligacions però hi ha gent que per desconeixement o pel motiu que sigui incompleix la normativa”.

Tanmateix, el regidor ha recordat les obligacions que comporta la tinença responsable i que la Guàrdia Urbana va aixecar el passat 2021 més de 300 actes per infraccions reltives a les ordenances municipals relacionades amb els gossos, entre les quals s’hi troba no recollir els excrements, no portar gossos de raça perillosa amb morrió i també no inscriure en el cens als animals.

Les dades dels censos municipals es traspassen a la Generalitat de Catalunya, la qual gestiona el conjunt de dades d’identificació dels censos municipals d’animals de companyia mitjançant un registre únic, el Registre General d’Animals de Companyia. Actualment, hi ha aproximadament uns 12.000 gossos censats a la ciutat, tot i que es calcula que "per l’elevat moviment d’altes", baixes i canvis de municipi aquesta xifra pot tenir una variació del 10%. 
 

Cartell de la campanya Foto: Reus.cat

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: