1 de 10
POLÍTICA

La CUP defensa, al ple, una moció per promoure l'ús del català

Entre els acords, la proposta demana que l'Ajuntament rebutgi el 25% de castellà a les aules

Els regidors de la CUP de Reus Edgar Fernández, Marta Llorens i Mònica Pàmies, en una imatge d'arxiu | Reusdigital.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 19 de gener de 2022 a les 09:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El grup municipal de la CUP Reus defensarà una proposta al ple municipal de divendres 21 de gener (en directe, a Reusdigital.cat) per promoure l’ús del català en diferents àmbits. Entre els nou acords de la moció, els anticapitalistes demanen a l’Ajuntament que s’adhereixi a la campanya “Tots som referents lingüístics, no t’excusis”, impulsada pels principals sindicats d’ensenyament i d’estudiants i la Plataforma per la Llengua.

A més, instaran a rebutjar qualsevol atac al model d’immersió lingüística i, concretament, a la imposició del castellà com a llengua vehicular en el 25% de les classes a Catalunya. Des del grup municipal, s'ha apuntat aquest dimecres, "mostren una gran preocupació per l’actual situació de retrocés del català, especialment entre adolescents i joves". De fet, segons l’informe de la Plataforma per la Llengua es constata que als Països Catalans s’han perdut mig milió de parlants habituals des del 2005. Actualment, menys del 33% de les persones que viuen als Països Catalans són catalanoparlants.

Segons l’informe de la Plataforma per la Llengua, un dels fenòmens que expliquen aquest retrocés és que les persones catalanoparlants canvien de llengua de forma habitual quan algú els parla en castellà. Per això, la CUP vol fer "una aposta ferma per la immersió lingüística, un model de cohesió social eficaç i que ha aconseguit amb cert èxit establir el català com a llengua vehicular a les escoles".

Segons defensen els cupaires a l’exposició de motius, la llengua ha actuat com a element cohesionador i anivellador social, en la mesura que ha contribuït a reduir les diferències de l’alumnat per raó de classe i origen. Finalment, els anticapitalistes expliquen que “no volem menysprear cap llengua, volem conviure amb totes, però no volem perdre la nostra”.

Sobre els busos interurbansÉs per aquest motiu que, "davant del perill seriós de la supervivència de la llengua", la CUP de Reus portarà a ple la defensa de la llengua catalana, també des de l’àmbit municipal.

La CUP de Reus portarà a ple una proposta de declaració perquè l’ajuntament insti a la Generalitat de Catalunya la millora del servei d’autobusos interurbans, concessió atorgada a l’empresa La Hispano Igualadina S.A. des del 2004 al conjunt de municipis del Camp de Tarragona.

Atès que es contemplen revisions del servei cada vuit anys, els cupaires demanen una major freqüència de les línies, garantir l’accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda o cotxets, millorar les instal·lacions de les parades i afavorir l’accés amb bicicleta i patinets.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: