REUS DEPORTIU

L'equip que va generar una «catarsi col·lectiva»

Com a part dels actes paral·lels a l'exposició del Reus de les sis copes, Josep Cruset ofereix una conferència sobre l'èxit de l'equip liderat per Joan Sabater

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 18 de gener de 2022 a les 20:05 |
Cruset i Gomis, durant la conferència dedicada al Reus de les sis copes | CdL
En el marc dels actes paral·lels a l'organització de l'exposició dedicada al Reus de les sis copes, inaugurada dies enrere, aquesta tarda de dimarts s'ha dut a terme la conferència L'equip que mai caminava sol, a càrrec del periodista Josep Cruset. La cita ha estat a la sala Emili Argilaga del Centre de Lectura, i ha comptat igualment amb les aportacions del comunicador Joel Gomis

"Una gran aventura"La ponència de Cruset s'ha centrat en l'impacte "ciutadà i mediàtic" de l'equip roig-i-negre durant les dècades dels 60 i dels 70. En la seva presentació, Gomis s'ha referit al llibre de Cruset L'aventura del gran Reus (Cossetània, 2017), en què l'autor i conferenciant va recuperar les experiències d'uns jugadors que "van viure una gran aventura" per passejar el nom de la "nostra ciutat per tot el món". 
 

Cruset, durant la seva ponència Foto: CdL


Cruset ha vinculat el títol escollit per a la xerrada amb l'himne dels aficionats del Liverpool, tot subratllant la comunió que es crea entre jugadors i aficionats. Acte seguit, ha comentat anècdotes diverses per evidenciar la grandesa del Reus Deportiu en aquells temps. Ha posat d'exemple el peculiar cas de la falsificació d'entrades per acompanyar l'equip en un desplaçament a Mataró, conjunt contra el qual havia de disputar la semifinal de la Copa d'Europa, el 1968. Va ser aquella una eliminatòria "dura, molt intensa", prova de la rivalitat existent entre els dos clubs i de la importància social de l'hoquei patins al país. "Volien, en efecte, que l'equip no se sentís sol", ha destacat. Tal va ser la tensió del matx que arran d'una agressió a Joan Sabater es va suspendre i tot plegat es va resoldre, a Barcelona, i a porta tancada. 

Cruset ha analitzat igualment com es va confeccionar la plantilla que acabaria per regnar al continent, amb homes tan importants com els germans Vilallonga, o Santi Garcia. La classificació per disputar la Copa d'Europa va suposar "una gran il·lusió" per als seguidors i per a la ciutat, si bé el camí no va ser pas senzill. Precisament per això, la repercussió de tots aquells triomfs en sis anys va ser enorme, en especial perquè en clau estatal l'esport no va aconseguir grans èxits. El ressò mediàtic i popular, doncs, "va ser notable". "Van ser capaços d'amargar la vida al Barça", ha reblat. 

"La quadratura del cercle"Amb tot, Cruset també ha volgut destacar que els èxits del Reus "van ser corals", amb molts responsables, i que en certa manera van generar "una catarsi" per a alguns veïns. Sense tantes possibilitats d'oci com les actuals, les victòries de Sabater i companyia van ser un "catalitzador d'emocions" per a molts. "I en totes aquelles ocacions, l'equip sempre va respondre i mai es va sentir sol", ha resumit. 

En aquesta línia, i a diferència dels campions italians o portuguesos de l'època, d'una gran estructura, moltes petites empreses i negocis locals van fer costat al Reus. En essència, es va produir el que Cruset ha descrit com "la quadratura del cercle". Club, aficionats, jugadors de la ciutat i del territori i el teixit econòmic reusenc van empényer el projecte "per guanyar-ho tot". "Abans del Barça del cercle virtuós del Barça del Guardiola, el Reus Deportiu ja l'havia inventat", ha manifestat. Alguns dels components del Reus de les sis copes, com Baldomero Olivé, Eugeni Herrera, Manel Boronat, Josep Giralt o Joan Sabater, entre altres, han assistit a la ponència de Cruset.

L'exposició El Reus de les sis copes, Joan Sabater i l'època daurada de l'hoquei reusenc, és un projecte comissariat per Joan Navais i coordinat per Xavi Guix, que ha nascut gràcies a la col·laboració amb l'Institut Municipal Reus Cultura, el Centre de Lectura i el Laboratori d'Estudis Socials de Reus.
 

La conferència s'ha fet al Centre de Lectura Foto: Laboratori d’Estudis Socials de Reus

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: