1 de 10
OCI

El cor prioratí

Localitzada justament ben bé al centre de la comarca, la població de Torroja té atractius diversos per al visitant

L'església de Sant Jaume, a Torroja del Priorat, des del carrer de l'Era | Josep M. Llauradó
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 23 de gener de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La nostra habitual sortida per al matí de diumenge ens porta, en aquesta ocasió, a Torroja del Priorat. És una població localitzada justament ben bé al centre de la comarca, amb un centenar aproximat d'habitants, i envoltada per altres municipis: la Morera de Montsant, al nord; Poboleda, a l'est; Porrera, al sud-est i sud; Gratallops, al sud-oest; i finalment la Vilella Alta, a l'oest. Si us hi dirigiu des de Reus, el trajecte és d'una trentena de quilòmetres. Haureu de circular per l'N-240a (per les Borges i Riudecols) i, després, per la TP-4703. Sense pressa, el viatge no arriba als tres quarts d'hora. 

Carrers "costeruts, estrets i irregularsEl web municipal ja adverteix el visitant, quan informa que els carrers empedrats de la vila "són en la seva majoria costeruts, estrets i irregulars, amb pedres de color blavenc dignes d'admiració". El conjunt, però, és bell i pintoresc. És igualment interessant la visita a l'església parroquial de Sant Miquel, d'estil neoclàssic amb elements barrocs, i que va ser construïda a partir de 1766.

Una de les joies del temple és l'orgue d'estil romàntic francès amb elements catalans, construït al voltant de 1800 pel ciutadà francès Joan Pere Cavailler. En els últims anys, segons es destaca per part del consistori, ha estat restaurat. Com en altres poblacions prioratines, a Torroja hi ha grans cases pairals del segle XIX. La més notable, cal Comte, "de grans dimensions", conté restes d'un oratori privat.

Una col·lecció d'objectes relacionats amb el viI lligat a cal Comte, de fet, hi ha un altre atractiu de la vila: el Museu Joan Pàmies, on hi trobareu una col·lecció particular molt interessant d’eines del camp i estris per a l’elaboració del vi. Per visitar-lo, cal que truqueu al 606 915 783 abans. S'hi exposa tot el vinculat al vi que el propi Pàmies havia anat guardant des de la seva infantesa. L'exposició es troba en un edifici de més de quatre-cents anys d'antiguitat. El fons comprèn un miler d'objectes relacionats amb el cultiu de la vinya i l'elaboració del vi, destacant les eines de la verema, l'extracció de vi i els aiguardents.

Al poble també hi podreu fer un mos. I si voleu fer-hi nit, d'allotjaments rurals n'hi ha diversos en funcionament. Des de la vila, podeu organitzar sortides per gaudir de l'entorn, visitar cellers i relaxar-vos abans de la tornada a la ciutat. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: