INDÚSTRIA

IQOXE comença el 2022 a ple funcionament dos anys després de l'accident

La unitat de Derivats U-3100, que va resultar accidentada, no ha estat reconstruïda perquè no es tornarà a utilitzar aquella tecnologia

Vista aèria de la planta d'IQOXE a la Canonja. | IQOXE
per Nació Tarragona, Tarragona | 12 de gener de 2022 a les 18:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
IQOXE ja ha posat en marxa les unitats de Derivats U-2500, U-2360 i U-350, després que el passat mes de desembre, l’empresa obtingués l'autorització per part de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de la Canonja.

Aquesta autorització va arribar un cop "satisfets tots els requeriments administratius en matèria d’implementació de mesures de seguretat addicionals, fins i tot per damunt del que determina la normativa vigent", segons diu l'empresa en un comunicat. Entre les mesures ajustades a norma, IQOXE ha dut a terme la reelaboració de l’Informe de Seguretat, el qual ha estat avaluat per diferents empreses externes; i del Dictamen de Seguretat, elaborat per una empresa de certificació.

Pel que fa a les mesures que van més enllà de la normativa vigent, l’empresa ha bunqueritzat les sales de control; i ha potenciat i ampliat l’equipament de totes les seves unitats productives amb el sobredimensionament de diferents sistemes que, en el cas de detectar diferències significatives en la pressió o la temperatura de diferents punts dels reactors, són capaços d’interrompre de manera automatitzada el procés productiu i d’activar la refrigeració, si fos necessari.

També s’ha procedit a potenciar el sistema de protecció i extinció d’incendis, mitjançant el seu sobredimensionament, un fet que ha suposat la instal·lació de detectors de gasos addicionals als ja existents i en més ubicacions, de detectors de flama per infrarojos i d’un nou sistema de ruixadors d’aigua polvoritzada que complementa el sistema i la instal·lació preexistents. Finalment, s’ha instal·lat un sistema per guardar una còpia de seguretat de les dades dels processos productius, en un espai segur i allunyat de l’àrea productiva de la companyia.

Tot plegat ha suposat a IQOXE una inversió en el procés de reconstrucció de fins a 40 milions d’euros en el total dels treballs duts a terme per al restabliment de la normalitat operativa en el conjunt de les instal·lacions de la companyia. En paraules de Javier de Benito, director general d’IQOXE, “hem invertit més d’un milió d’hores de treball, entre personal propi i de les empreses especialitzades de serveis, per a la posada en funcionament de totes les nostres unitats de producció, en un procés que ha suposat una inversió de 40 milions d’euros”.

Arran dels treballs realitzats durant els anys 2020 i 2021 per a la posada a punt de les instal·lacions, així com de les pertinents autoritzacions administratives, IQOXE ha començat l’any 2022 amb totes les seves unitats de producció en funcionament: tant la d’òxid d’etilè, un producte del qual n’és l’únic productor a la península, com les quatre unitats de derivats de l’òxid d’etilè.

La reconstrucció ha tingut una única excepció, com és la U-3100, que va resultar accidentada el 14 de gener de 2020 i que utilitzava una tecnologia diferent a la de les unitats reconstruïdes. Atès que no s’ha pogut determinar les causes del succés, “l’empresa ha adoptat la mesura més dràstica que podia prendre, com és no reconstruir la unitat accidentada perquè no tornarem a utilitzar aquella tecnologia”, en paraules de Javier de Benito.

Minut de silenci


D’altra banda, l’empresa durà a terme un minut de silenci aquest 14 de gener, coincidint amb el segon aniversari del luctuós accident patit per la companyia l’any 2020. Aquest acte d’homenatge tindrà lloc en els tres torns laborals de la jornada i serà seguit pels 130 empleats d’IQOXE tot i que sense un únic punt de concentració, per garantir el correcte funcionament de les instal·lacions. Així, el personal de la companyia seguirà aquest minut de silenci des del seu lloc de treball, però aturant tota activitat que no sigui essencial per garantir la seguretat de les instal·lacions i del procés productiu.

En relació a aquest acte, Javier de Benito explica que “som conscients que el record dels nostres companys i del veí de Torreforta finats és permanent en la companyia i entre tots els membres de la mateixa. Tothom té el record ben present en el dia a dia i, per això, contemplem el minut de silenci com un minut de recolliment en el qual, de manera individual i alhora conjunta, puguem sentir a la nostra manera el dolor i oferir un petit homenatge a aquells que ja no estan entre nosaltres”.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: